Meteen naar de inhoud

Als ik verander wordt mijn relatie wel beter.

Dat is wat ik dacht toen ik mij in mijn relaties voortdurend aanpaste. Ik had veel gelezen over persoonlijke ontwikkeling en ik geloofde absoluut dat als ik zou veranderen, van de niet veel betekenende rups naar een prachtige vlinder, mijn partner wel zou gaan zien dat ik waardevol was. Ik werkte hard aan mezelf en deed mijn uiterste best om die persoon te worden die mijn partner zou waarderen.

Ik had hier ook gesprekken over met hem en hij had daar een helder beeld bij. Hij zag precies voor zich hoe ik zou kunnen worden. En ik streefde ernaar zo te worden.

Er was niets wat ik liever wilde dan door hem erkend worden en erop te kunnen vertrouwen dat hij voor mij zou kiezen. Want dat deed hij niet. Niet echt. 

Maar dat gebeurde niet, ondanks alles wat ik voor hem veranderde.

Kenmerk van codependentie

Bovenstaande zie ik gebeuren bij veel vrouwen die codependent zijn en zich volledig aan hun partner aanpassen. Je wilt je relatie graag goed hebben en laten slagen en daarvoor is het nodig dat je partner je gaat waarderen en op waarde schatten. Anders blijft het risico dat je op een gegeven moment wordt gedumpt omdat je niet goed genoeg bent.

Dat is wat mij gebeurde, op een moment dat het er eindelijk op leek dat we een toekomst hadden.
Ik werd van de ene op de andere dag ingeruild.

Had ik dan voor niks zo hard aan mezelf gewerkt?
Was het dan allemaal onzin?

Verkeerde motivatie

Nee, het was zeker geen onzin, alleen, mijn focus, mijn motivatie klopte niet.
Ik wilde veranderen om goed genoeg te worden voor mijn partner.
Wat ik niet besefte was dat ik daarmee de basis oversloeg.
Die basis is dat je verandering voor jezelf moet doen, niet om nog beter te passen in het plaatje van je partner en anderen.

Spiegel

In de eerste plaats ben jij al helemaal okay zoals je bent. Er is niets mis aan jou, je bent nergens schuldig aan en je hoeft je nergens voor te schamen. Je hoeft niet te veranderen. Voor niemand.
Het probleem is dat JIJ jezelf niet goed genoeg vindt.
Jouw partner spiegelt slechts jouw eigen overtuiging naar jou terug.
Zolang jij jezelf weinig waard vindt, of dat nu bewust of onbewust zo is, zal jouw partner dat naar jou terug blijven spiegelen en jou precies als weinig waard behandelen. Hij kan zeggen dat hij je geweldig vindt, maar hij zal er niet naar handelen.
Hij zal weinig rekening houden met jouw behoeften en verlangens.
Want JIJ doet dat ook niet!

Waarom zou je dan veranderen?

Zoals ik al heb gezegd, hoef je niet te veranderen.
Alleen, een van de inherente kenmerken van alles wat leeft, is groei.
Ook jij hebt de behoefte om te groeien en je te ontwikkelen in je.
Al was het alleen maar om nieuwe ervaringen te kunnen opdoen en te leren van wat je hebt meegemaakt.
Het gaat dus vooral om je motivatie om te groeien/veranderen.
Die moet niet in de buitenwereld liggen, maar in jou.
En de motivatie die mij het meest heeft geholpen is:
Ik wilde mezelf beter leren kennen en ik wilde hervinden wie IK in wezen ben.
En daar wilde ik naartoe veranderen.

Authentiek jezelf worden

Wat ieder mens diep van binnen wil is helemaal zichzelf zijn. Vaak durf je dat niet omdat je in je jeugd hebt geleerd dat bepaalde aspecten van jou er niet mogen zijn en niet op prijs gesteld worden. Die heb je dus weggestopt en je hebt strategieën gezocht om toch de aandacht en liefde te krijgen die je nodig had.
Heel begrijpelijk, want als kind ben je afhankelijk en moet je een manier ontwikkelen waardoor er voor je gezorgd wordt en je erbij hoort. Je hebt in die tijd overtuigingen en ideeën over jezelf en relaties ontwikkeld die je als volwassene danig in de weg kunnen zitten om een fijn leven en een fijne relatie op te bouwen. Vaak weet je niet eens precies vanuit welke overtuigingen jij je leven leeft.
Omdat je veel ervan hebt weggestopt omdat het te pijnlijk was, zitten die ver in je onbewuste verborgen.

Groei

Wat nu werkelijk de moeite waard is om te veranderen teneinde te kunnen groeien, zijn al die overtuigingen en ideeën die je nu in de weg zitten te achterhalen en te transformeren. Dan kun je die vlinder worden die je in wezen bent. In plaats van dus je best te gaan doen om nog meer te worden zoals je denkt dat je partner wil, gaat je focus naar worden wie JIJ bent. Je gaat onderzoeken waarom jouw relatie is zoals hij is. Wat spiegelt jouw partner naar jou terug over wat jij zelf gelooft over jouzelf? Wat doe jij om dat in stand te houden?

Een reis naar jezelf

Het grote verschil zit hem dus in je doel. Het is een transformatie naar houden van jezelf in plaats van die waardering van je partner willen hebben. Het gaat om:

  • het serieus nemen van jouw eigen behoeften in plaats van te hopen dat je partner daarin zal gaan voorzien als jij maar nog liever en zorgzamer wordt.
  • jezelf te leren begrijpen en kennen in plaats van je zo in je partner in te leven dat je precies weet wat hij nodig heeft.
  • je eigen grenzen leren voelen en ontdekken wat wel en niet bij je past in plaats van voortdurend over je grenzen gaan en in alles meedoen ongeacht of het bij jou past.
  • jouw eigen zielsbestemming ontdekken en leven in plaats van die van je partner.

Want jij bent hier niet gekomen om een kloon van je partner te worden. Jij bent hier gekomen om JIJ te zijn. Zonder JOU is er een gat dat niet door iemand anders kan worden opgevuld.

Veranderen om je partner of anderen nog meer te plezieren is dus geen behulpzame motivatie.
Willen groeien om je authentieke Zelf te worden is voor jou de meest behulpzame, voldoening gevende motivatie om een veranderingsproces te starten.

Wil je dat proces ingaan en zou je daarbij ondersteund willen worden? Zoek dan een therapeut die bekend is met deze problematiek en bij wie je je veilig voelt. Wil je kijken of je met mij die klik voelt, aarzel dan niet om een GRATIS verkennend gesprek aan te vragen waarin we samen kijken wat jij nodig hebt en hoe ik je zou kunnen bijstaan.