Meteen naar de inhoud

Boosheid door pleasegedrag.

Jij en je partner zijn allebei onderhuids boos bij pleasegedrag

Hè? Hoezo dan? Je bent toch altijd lief en vriendelijk? Je staat altijd klaar en niets is je te veel.  Je zoekt nooit ruzie en gaat altijd voor de harmonie. Dat is toch fijn?

Aan de buitenkant lijkt het inderdaad een perfect plaatje. Maar dat is het niet aan de binnenkant.

De pleaser is boos

Aan de binnenkant ben je als pleaser boos.

Boos omdat het nooit genoeg is wat je doet.

Boos omdat er nooit die erkenning komt die je verlangt.

Boos omdat er geen gelijkwaardigheid is.

Boos omdat alles op jouw schouders terecht komt.

Boos omdat je best weet dat je wilskracht, zelfvertrouwen en authenticiteit mist.

Je verbergt of ontkent die boosheid, want dat past niet in het beeld dat je naar buiten wilt brengen. In plaats van boos word je depressief, klagerig, mopperig, ziekelijk of manipulerend.

De partner van de pleaser is ook boos

Aan de binnenkant is de partner van een pleaser boos.

Boos omdat hij niet weet waar jij staat.

Boos omdat hij niet weet of hij van je op aan kan.

Boos omdat je met alle winden meewaait.

Boos omdat je geen ruggengraat hebt.

Boos omdat je nergens verantwoordelijkheid voor neemt.

Boos omdat hij niet op je kan bouwen.

Boos omdat er geen echt contact is.

Hij voelt zich niet geborgen, niet veilig, niet erkend en niet gesteund, net als jij! Langzaamaan verdwijnt zijn respect voor jou daardoor.

Mijn ex-man wilde dolgraag dat ik hem tegenweer gaf, dat ik hem echt steunde in de dingen die hij op zijn werk tegenkwam, dat ik er voor hem was. Ik was er niet toe in staat. Ik wist niet hoe ik dat moest doen. Het leverde aan beide kanten spanning en teleurstelling op.

Als ik dan kijk hoe dat in mijn huidige relatie is, waarin ik vanuit mijn eigen waarden en eigenwaarde mijn partner ondersteun is er geen sprake van spanning en teleurstelling. Er is open communicatie en ontspanning omdat we ons beiden gezien, gehoord en gesteund voelen vanuit ieders eigen kracht.

Dat kan ook voor jou als pleaser als je de aandacht naar jezelf gaat brengen en de ruggengraat gaat opbouwen die jou gaat helpen je gelijke plek in je relatie in te nemen. Gun het jezelf én je partner!

PS. Ik kon het niet zonder hulp, wellicht vind jij het ook moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Ik begrijp dat en als je het fijn vind als ik met je meekijk, stuur me dan een bericht of plan een verkenningsgesprek via de contactpagina.