Meteen naar de inhoud

Codependentie en HSP -Hoe stel je grenzen?

Codependentie (te invoelend en aanpassend zijn) gaat vaak samen met Hoog Sensitief zijn. Een HSP’er voelt immers feilloos aan wat de ander nodig heeft, vaak al voor de ander het zelf in de gaten heeft.

Op zich is dat een mooie eigenschap echter omdat HSP’ers informatie diep verwerken, kleine nuances opmerken en emotioneel reageren op anderen zijn ze sneller overprikkeld dan niet HSP’ers. 

Dat betekent dat het juist voor hen heel belangrijk is grenzen te stellen en daar niet overheen te gaan. Dat levert regelmatig innerlijk conflict op. Waar moet ik voor kiezen, voor harmonie in mijn relaties en het behoud van mijn relaties of voor mijn eigen welzijn?

Mijn ervaring

Ik heb zelf lang de strategie gehad om voor harmonie te kiezen ten koste van mezelf. Ook omdat ik er, door mijn hoog gevoeligheid, last van had als er disharmonie was bij de ander, want ik voelde dat alsof ik het zelf was. Ik raakte echter ook uitgeput door het alsmaar tegen mezelf ingaan. Het gevolg was dat ik regelmatig prikkelbaar, angstig en depressief was.

Als HSP’er is het dus belangrijk om voldoende tijd te nemen om te ontladen en op te laden. ‘Nee’ zeggen is dus essentieel.

Communiceer

Ook hier is communicatie weer heel belangrijk. Wees duidelijk naar anderen over hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Hoe zekerder je dat communiceert, hoe minder gezeur je erover krijgt. Ga vooral geen hints geven of vaag laten merken dat het je eigenlijk te veel is. Hou voor ogen dat het voor iedereen fijn is als je duidelijk bent.

Vergelijk niet

Stop jezelf te vergelijken met anderen. Je bent niet zoals anderen en waar anderen bijvoorbeeld een hele dag door op mails en watts app berichten kunnen reageren, levert dat jou al snel overprikkeldheid op. Laat dus weten dat je niet meteen reageert. 

Stel jouw voorwaarden

Wil je toch ‘ja’ zeggen als je eigenlijk te moe bent, doe dit dan op jouw voorwaarden. Stel bijvoorbeeld een tijdslimiet of spreek later af en neem eerst rust. Ook kun je altijd zeggen datje er later op terugkomt en eerst voelen wat voor jou klopt.Ik weet dat het soms lastig is om niet overal heen te kunnen of niet lang op feestjes te kunnen zijn, maar als je duidelijk bent en tegelijk aangeeft dat je het wél fijn vindt om even te komen, dan zal het op een gegeven moment gewoon zijn en bij jou horen en geaccepteerd worden. 

Maar zet zelf die eerste stap door je grenzen te erkennen én te communiceren.