Meteen naar de inhoud

Doekjes voor het bloeden

Ach, overal is wel wat, ik zal het ermee moeten doen of  weggaan.’ 

Ze zegt het nadat ze haar hart heeft gelucht over wat er niet lekker zit in haar relatie. Ze heeft gelijk dat elk huisje zijn kruisje heeft en dat het nergens alleen maar rozengeur en maneschijn is en tegelijk is deze uitspraak een doekje voor het bloeden.

Het maakt dat je ergens in berust en dat je je troost met de gedachte dat er overal wel wat is.  Je zet je behoeften en verlangens opzij en laat het verder maar. En dat is ontzettend jammer.

Het is niet nodig om in situaties te berusten, zeker niet in relaties. Het is alleen zo dat je het waarschijnlijk op een manier hebt aangepakt die niets oplost.

Hoe pak je problemen vaak aan?

In het algemeen zijn er drie manieren waarop je iets wat niet lekker zit aanpakt. 

  1. Je praat erover en probeert de ander zover te krijgen dat die jou begrijpt en met je meegaat.
  2. Je gaat de ander bekritiseren en letterlijk of inwendig beschuldigen als oorzaak van jouw probleem.
  3. Je gaat op jezelf inpraten dat je beter je best moet doen of niet zo moeilijk moet doen.

In alledrie de gevallen ben je bezig met wat er in feite gebeurt en jou niet bevalt en probeer je dat aan de buitenkant te veranderen. Wil je echter werkelijk iets veranderen, dan zal dat aan de binnenkant moeten gebeuren.

Spiegel

Jouw relatie is jouw grootste spiegel voor hoe jij denkt over jezelf en de wereld. Als er iets in je relatie is wat je niet bevalt en waar jij je ongelukkig bij voelt, dan ligt de oplossing voor het probleem in jouzelf. Niet door nog beter je best te gaan doen, maar door te gaan kijken wat je stoort aan de ander of wat je mist in je relatie en vervolgens in jouzelf te kijken waar dat vandaan komt en welke overtuigingen jij hebt waardoor bepaald gedrag je stoort. 

Overtuigingen

Vaak zul je merken dat het te maken heeft met opvattingen die je zijn aangeleerd, die misschien helemaal niet meer bij je passen en dat het probleem verdwijnt als je die overtuiging loslaat.

Het kan ook zijn dat je dieperliggende overtuigingen hebt zoals:

  • Niemand houdt ooit rekening met mij
  • Ik doe er niet toe 
  • Anderen zijn belangrijker dan ik 

​Wat jij gelooft over jezelf is wat je zult gaan zien in je leven. Je bent daar bewust of onbewust op gefocust en zoekt als het ware naar bewijzen van die opvattingen. Ook hier kun je werken aan het loslaten van die overtuigingen. Lukt dit niet alleen, vraag er dan hulp bij.

Hoe ga je om met jezelf?

Het kan ook zijn dat je ontdekt dat wat je van je partner verlangt, jij zelf ook niet doet. Stel​ dat je wilt dat je partner meer rekening met jou houdt. Dan zou het zomaar kunnen dat jijzelf weinig rekening houdt met jezelf en je eigen wensen en verlangens heel snel opzij zet voor die van anderen. Dan is het zaak om eerst rekening met jezelf te gaan houden en je grenzen te leren stellen. 

Verander je relatie begin met die met jezelf

Hoe meer je de problemen of dingen die storen in je relatie aangrijpt als kans om jezelf beter te leren kennen en gaat onderzoeken wat jij zou kunnen doen voor jezelf om

  • of anders naar de situatie te gaan kijken 
  • of jezelf serieus te nemen in je behoeften en verlangens

hoe groter de kans dat je relatie verbetert of dat je in staat zult zijn om een zuivere beslissing te nemen de relatie los te laten omdat die echt niet past bij jouw waarden en verlangens.

Je trekt immers de relatie aan die past bij jouw opvattingen over jezelf, relaties en het leven in het algemeen.

Wanneer je dus jezelf als leidraad neemt en de obstakels voor een goede relatie onderzoekt aan de hand van wat je stoort in je huidige relatie, dan zul je zelf steeds aantrekkelijker worden voor een relatie waarin je werkelijk gelukkig kunt zijn.

Het is niet altijd makkelijk om dit alleen te doen. Als je merkt dat het niet lukt of dat je niet kunt achterhalen waar het probleem zit, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gratis gesprek of om een vraag te stellen. Ik kijk graag met je mee.