Meteen naar de inhoud

Gremlins, ofwel, beperkende overtuigingen

Vorige week had ik een live ontmoeting met Jimmie de Gremlin bij mijn ondernemerscoach Ann van Riet. Het was een wisselend aangename en confronterende ervaring. 

De film “Gremlins”

Voor wie een groot vraagteken krijgt bij het woord Gremlins: Dit was een film uit 1984 (ja, ik ben niet de jongste meer) waarin een schattig, intelligent, harig wezentje, een Mogwai, zich, na water over zich heen gekregen te hebben, vermenigvuldigt in minder schattige wezens. Na het eten van voedsel na middernacht veranderen deze wezens in moordzuchtige, afschrikwekkende, groene wezens, Gremlins. Het enige waar deze Gremlins niet tegen kunnen is fel licht, dan smelten ze.

Beperkende overtuigingen

De film Gremlins is een prachtige allegorie voor beperkende overtuigingen. Mijn coach gebruikt de naam Gremlins voor al die ideeën en opvattingen over jezelf en de wereld die je niet (meer) helpen naar meer geluk, succes en plezier in je leven. Sinds kort heeft zij dus een heuse Gremlin in huis met de naam Jimmie en ik had de twijfelachtige eer hem live te mogen ontmoeten in het Belgische Leuven op de afsluitende dag van het ondernemerstraject dat ik bij Ann had gevolgd.

Deze dag mocht ik wederom de confrontatie aangaan met een paar vervelende, moordzuchtige Gremlins op mijn pad die mijn succes en geluk in ondernemersland en in mijn privéleven tegenhielden. Want je Gremlins kunnen je behoorlijk dwars zitten in je leven en zeker ook in je relatie(s).

Het begin: de Mogwai

Meestal zijn ze heel goedaardig begonnen, als Mogwai, om je te helpen. Veel Gremlins vinden hun oorsprong in je jeugd in de periode 0-7 jaar. Door hoe je ouders en anderen in je omgeving met je omgingen, heb je een idee gevormd over welke reactie het meest wenselijk was. Vaak heb je dit volkomen onbewust gedaan en heeft je reactie je helpen overleven in de situatie waarin je verkeerde.

Je hebt je in die periode een beeld gevormd over jezelf, je waarde, je bestaansrecht en hoe je je het best kon gedragen om aandacht, liefde en erkenning te krijgen. 

Op dat moment was het voor jou een behulpzame reactie om te kunnen overleven. De lieve, vriendelijke, intelligente Mogwai, ging overal met je mee naar toe en zorgde dat je in alle uitdagende situaties in je jeugd overeind bleef.

Maar toen je ouder en levenswijzer werd, je wereld groter werd en je je steeds meer ging losmaken van je ouders, groeide je Mogwai niet mee en gaf hij je nog steeds de adviezen die hij je had gegeven in je vroege jeugd, terwijl die vaak niet meer behulpzaam waren.

Omdat je je waarschijnlijk niet bewust bent van de overlevingsstrategieën die je Mogwai destijds koos en ook niet van de (onware)overtuigingen die je als gevolg daarvan destijds hebt aangenomen over jezelf en de wereld, neem je deze dus ongemerkt mee naar je adolescentie en je volwassen leven. Daar blijf je reageren zoals je als kind deed, zonder in de gaten te hebben dat je die overlevingsstrategieën niet meer nodig hebt. 

Water morsen op je Mogwai

Je gaat gaandeweg associaties leggen met nieuwe situaties die een beetje lijken op of herinneren aan de situaties uit je vroegste jeugd. En dan gebeurt er wat er met de Mokwai gebeurde toen er water op hem werd gemorst. Je Mogwai gaat zich vermenigvuldigen. Je gaat de overlevingsreacties uit je jeugd op al die nieuwe situaties die erop lijken ook toepassen. Het gevolg daarvan is dat je in steeds meer situaties bevestigd wordt in je onware overtuigingen over jezelf, waardoor je overlevingsreacties niet langer behulpzaam zijn, maar tegen je gaan werken. 

Je Mogwai voeden met zelfkritiek

Jouw ideeën over jezelf, dat je niet goed genoeg bent, er niet had moeten zijn, je hoort aan te passen, geen plek mag innemen, je gevoelens niet mag laten zien of wat het ook maar is dat je bent gaan geloven, worden in jouw ogen steeds vaker bevestigd en je begint vanuit je volwassen manier van denken hier van alles van te vinden. Je gaat je Mogwais voeden met je zelfkritiek op momenten en in situaties waarin je dat beter niet had kunnen doen en daarmee veranderen jouw Mogwais in de kwaadaardige, moordzuchtige Gremlins die ervoor zorgen dat je zelfvernietigende overtuigingen steeds vaster gaan zitten in je fysieke en emotionele systeem en op steeds meer levensgebieden hun vernietigende werk doen. 

Verwoestend werk van je Gremlins

Je trekt bijvoorbeeld steeds relaties aan waarin je niet wordt gezien en geen plek mag innemen, want je had er immers niet moeten zijn! (Gremlin).

Of je vindt het lastig om je gevoelens te uiten in je relatie en als de ander emotioneel te dichtbij komt, neem jij afstand, want gevoelens uiten is niet veilig want dan word je afgewezen. (Gremlin).

Je gedrag en handelingen stem je onbewust af op je Gremlins en daarmee trek je wat je wilt voorkomen juist aan. Je wordt telkens bevestigd dat je geen bestaansrecht hebt of je voelt je telkens afgewezen en wordt ook regelmatig afgewezen. 

Je Gremlins ontmantelen

Wanneer je dit in de gaten krijgt en het anders wil, kun je twee dingen doen: je kunt een Gremlin gaan bevechten en het monster doden, of je kunt het licht van de Waarheid erop laten schijnen waardoor je Gremlin smelt als sneeuw voor de zon.

Beide kunnen effectief zijn, het hangt er maar net van af welke manier bij je past.  

Voor mij heeft het laten schijnen van het licht van de Waarheid van wie ik werkelijk ben op mijn overtuigingen over mezelf ongelooflijk geholpen. Het werkelijk beseffen dat er niets aan mij veranderd hoeft te worden en dat ik precies ben zoals ik moet zijn heeft een last van mij af laten vallen. 

Maar ook zeker waren bijvoorbeeld Innerlijk Kind werk, Emotional Freedom Techniek, de vier vragen van Byron Katy, Familieopstellingen heel behulpzaam om de kracht van mijn Gremlins te laten verminderen en verdwijnen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat er altijd wel iets is wat bij jou past.

Kijk je Gremlins aan

Maar het begint bij je Gremlin recht in de ogen te kijken en te erkennen dat hij er is. Alleen als je hem (h)erkent, kun je er mee aan de slag. Het mooie is dat je niet op zoek hoeft, hij dient zich vanzelf aan.

Zodra je angst voelt, jezelf wil gaan verdedigen, de ander wil aanvallen (letterlijk of met woorden), iets wel of niet doet om de lieve vrede te bewaren, iets niet doet omdat je bang bent dat je het niet kunt, iets niet zegt omdat je bang bent afgewezen te worden, zit er een Gremlin met een gemene grijns in de hoek te lachen, omdat hij je precies heeft waar hij je hebben wil en hij wacht tot hij jouw overtuiging nog steviger in je kan verankeren.

Door je van die gevoelens bewust te worden en te gaan kijken wat voor gedachten die angst of reactie hebben veroorzaakt, kun je de Gremlin ontdekken en hem onschadelijk maken.

Mijn Gremlins en ik

Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met mijn Gremlins. Soms ben ik ze zat, soms word ik er moedeloos van als dezelfde Gremlinsoort langs een andere weg ineens weer tevoorschijn komt, soms heb ik er geen zin in en kijk ik gewoon weg alsof hij er niet is, soms sluit ik er vriendschap mee en soms moet ik erom lachen en grijnzen we gezellig naar elkaar en als hij getemd is, is het een heerlijke knuffel die ik kan bedanken voor de bescherming die hij me geboden heeft toen ik het nodig had.

Ik heb niet de illusie dat ik al mijn Gremlins al heb gedood of dat ik dat op korte termijn voor elkaar zal hebben. 

Ik weet wel dat, hoe meer licht ik erop laat schijnen en hoe meer ik bereid ben ze recht in de ogen te kijken, zodat ik hun volgende beweging kan zien aankomen, hoe zwakker ze worden en hoe meer ik mezelf durf zijn. 

En ze hóeven ook niet meer morgen weg te zijn. Ik heb geen haast meer. Ik ben immers al helemaal okay zoals ik nu ben.

Hoe is jouw verhouding met je Gremlins? 

Durf je ze aan te kijken?

Zijn er Gremlins waarvan je weet dat ze er zijn, maar waarvan je liever wegkijkt?

Goed om eens over na te denken!