Meteen naar de inhoud

Grijp jij tijdig in als je boos bent op je partner?

Een bewuste, helende relatie zit hem in kleine dingen.
Afgelopen week werkte ik langer door omdat ik ’s middags bezoek had gehad. Mijn lief had een nieuwe compositie gemaakt (hij is muzikant) en was die aan het verfijnen op zijn keyboard. Ongemerkt werd het laat.

Een verkeerde opmerking

Op een gegeven moment komt hij ineens mijn werkkamer binnen met de opmerking: “weet je wel hoe laat het is?” 
Voor mij kwam dit over als: “Je had allang eten klaar moeten hebben!”
In eerste instantie voelde ik wat irritatie.

De reactie kwam pas later toen ik aan het koken was en ik werd steeds nijdiger.
“Als hij honger had dan had hij toch zelf wel wat kunnen maken, hij heeft toch handen aan zijn lijf!” en meer van dat soort innerlijk geruis.

Ongenoegen uiten

Ik voelde al, dit gaat een eigen leven leiden als ik dit niet uitspreek en dan krijgt ie het later driedubbel op zijn bord. Dus ik ben naar hem toegegaan en heb gezegd: ”Het zit me dwars hoe je mijn kamer binnenkwam alsof ik je dienstmeid ben en om zes uur het eten klaar moet hebben staan.”

Ik vertelde mijn gevoelens en gedachten erbij en dat ik het gevoel kreeg dat ik niet kan doorwerken omdat hij op tijd zijn eten wil hebben. Dat bleek dus helemaal niet zo te zijn.

Met grote ogen van verbazing zat hij me aan te kijken.
“Welnee, ik bedoelde alleen te zeggen dat ik zo verdiept was in waar ik mee bezig was dat ik geen idee had dat het al zo laat was. Het spijt me als ik het heb laten overkomen of jij iets fout hebt gedaan.” 

Zelfreflectie

Direct drong het tot me door, dat ik zelf een half uur voor hij de kamer binnen was gekomen, had gezien dat het al best laat was, maar dat ik mijn werk af wilde maken en tegelijk me een beetje schuldig voelde omdat ik wist dat we niet veel tijd hadden omdat we ’s avonds ook nog een afspraak hadden. Ik was niet aan hem gaan vragen of hij vast een en ander kon voorbereiden en ik zat dus al een tijdje zelf op hete kolen. Hij raakte dus met zijn opmerking aan MIJN schuldgevoel. 

Het is mooi om steeds meer dat soort dingen te gaan herkennen door, voordat het escaleert ongenoegens kenbaar te maken en te bespreken zodat de ware reden van de misvatting gezien kan worden. 

Herken jij dat, dat je soms geërgerd of boos reageert of reacties misinterpreteert omdat er in jouzelf al frustratie zat over jouzelf?