Meteen naar de inhoud

Heb jij een ouder/kind relatie met je partner?

Vaak trek je een relatie aan op basis van wat je kent en geleerd hebt in je jeugd. Je kiest onbewust het soort partner dat daarbij past en waarmee je de bekende patronen kunt voortzetten. Uiteindelijk blijkt dan vaak dat je toch niet helemaal gelukkig bent in de relatie en dat er iets mist. Wat er mist is dat wat er thuis vroeger ook ontbrak.

Je kunt bijvoorbeeld in je relatie in de ouderrol stappen.

Daarbij voel je je verantwoordelijk voor het welzijn en geluk van je partner en doe je er alles aan om het voor je partner zo comfortabel mogelijk te maken, regel je van alles voor hem en ontlast je hem op alle mogelijke manieren. Je neemt de verantwoordelijkheid volledig over.

Je kunt ook in de kindrol stappen.

Dan is je behoefte om verzorgd te worden door je partner groot en wil je van je partner krijgen wat je als kind niet hebt gehad. Je laat veel aan je partner over en stelt je heel afhankelijk en onzelfstandig op.

Broer/zus relatie

Nu kunnen dat soort relaties best lang blijven bestaan als beide partners zich daar goed bij voelen. Er zit echter wel een groot nadeel aan. Omdat er sprake is van ongelijkwaardigheid en afhankelijkheid loopt het vaak uit op een relatie die meer op een broer/zus relatie lijkt dan op een partnerrelatie. Je voelt je veilig en vertrouwd bij elkaar, maar er geen sprake van een diepe liefdesband en het gaat vaak ten koste van de seksuele relatie.

Uiteindelijk kan dit er de oorzaak van zijn dat een van de partners de liefde buiten de deur gaat zoeken als de situatie te vastgeroest is.

Weet dat er meer mogelijk is dan dat en dat, als jij uit die partner- of kindrol kan stappen, je relatie een verdieping kan doormaken die je nu nog niet voor mogelijk houdt.