Meteen naar de inhoud

Ben jij codependent?

Codependentie is een levenshouding, ontstaan door een trauma, vaak  in de jeugd, waarbij afhankelijkheid van een partner een grote rol speelt. Een codependent zet bijna als vanzelf haar eigen behoeftes opzij ten behoeve van de behoeften en gevoelens van haar partner of ten behoeve van de relatie. Daarbij maakt ze zich afhankelijk van het gedrag of de reactie van haar partner. Een codependent kan daarin heel ver gaan.

 • Je bent steeds gericht op het geluk van je partner en het lijkt of je partner nooit doorheeft wat jij nodig hebt, laat staan dat hij merkt dat je ongelukkig bent.
 • Je cijfert jezelf regelmatig weg omdat het altijd moet gaan zoals hij wil. Je verdwijnt als het ware, zodat je partner meer ruimte krijgt om te doen wat hij belangrijk vindt.
 • Je doet dit vaak zo snel en vanzelfsprekend dat je het op het moment zelf niet eens door hebt. Achteraf kun je je daar heel naar, verdrietig, boos en geïrriteerd door voelen. Je hebt het gevoel dat jij er niet toe doet en niet gezien en gehoord wordt.
 • Voor de ander zorgen en rekening houden met hoe de ander zich voelt is voor jou makkelijker dan weten wie je zelf bent en wat jij nodig hebt. Je hebt het gevoel dat je jezelf compleet kwijt aan het raken bent.
 • ‘Nee’ zeggen vind je heel lastig. Net als grenzen stellen. Je verlegt ze makkelijk omdat je bang bent de ander teleur te stellen. Het schuldgevoel dat je dan hebt voelt erger dan het verleggen van je eigen grenzen.
 • Je voelt heel goed de wensen en behoeftes van anderen aan. Anderen pleasen is een tweede natuur voor je geworden en je krijgt daardoor bevestiging en waardering.
 • Conflicten en confrontaties ga je het liefst uit de weg.
 • Je vindt jezelf vaak niet goed genoeg en legt de lat voor jezelf heel hoog. Je bent extreem perfectionistisch.
 • Je hebt het gevoel dat je je partner nodig hebt om gelukkig te zijn. Alleen zijn schrikt je af.
 • Het ene moment voel je je sterk en krachtig en het andere moment kun je je klein en nietszeggend voelen.
 • Je bent bijna 24/7 bezig met je relatie.

Als je een of meerdere punten bij jezelf herkent, dan is er een grote kans dat je last hebt van codependentie. Vaak heb je al van alles geprobeerd om de relatie te verbeteren, met soms even resultaat, maar nooit blijvend. Onbewust blijf je namelijk steeds dezelfde reacties herhalen die je altijd hebt gehad en dus krijg je steeds hetzelfde resultaat.

Het is vaak al ontstaan in je kindertijd als reactie op een of andere vorm van tekort aan liefde, aandacht, zorg en waardering. Als verdediging daartegen heb je de voor jou best mogelijke strategie ontwikkeld die je als kind kon bedenken om toch de liefde en waardering en bevestiging te krijgen waar je naar verlangde. In het geval van codependentie is dit o.a. aanpassen en pleasen geweest. Omdat je niet anders kent dan die manier van omgaan met elkaar, herhaal je dat patroon in je relaties.

Om codependentie te veranderen is het nodig dat je de aandacht van je partner naar jezelf verlegt en dat je gaat leren jezelf te geven wat je nu hoopt van je partner te krijgen. Ik weet dat dat niet zomaar vanzelf gaat en een heel proces kan zijn. Het is niet zo eenvoudig om los te komen van gedrag dat je al bijna je hele leven vertoont. Hoe pijnlijk het ook vaak aanvoelt, het is wel vertrouwd voor je. Het kan confronterend zijn te gaan zien waarom je gedrag steeds weer dezelfde reactie oplevert, om de trauma’s die daaraan ten grondslag liggen onder ogen te zien, te ontdekken dat je inderdaad niet meer goed weet wat voor jou belangrijk is. En toch……

Als je ervoor kiest om dit proces toch aan te gaan, zal het je zoveel opleveren. Je zult weer gaan (her)ontdekken wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden, wensen en behoeften zijn. Je zult die automatische gedragingen en reacties steeds meer gaan loslaten en vervangen door een zelfzekere houding. Je zult leren jezelf serieus te nemen en jezelf te geven wat je nodig hebt. En zo zul je een basis opbouwen van waaruit je dit ook helder en duidelijk naar je partner zult kunnen communiceren. Hoe steviger jij in je schoenen van zelfwaardering zal gaan staan, hoe meer kans je hebt om een liefdevolle, gelijkwaardige relatie met je partner op te bouwen én, minstens zo belangrijk, om te voelen tot in je tenen dat jij er mag zijn, gewenst bent en nodig als een onvervangbaar deel van de mensheid.

Herken je iets in dit artikel en zou je eens samen met mij willen kijken wat er nodig is voor jou en waar jouw knelpunten in je relatie liggen, aarzel dan niet om een gratis en vrijblijvend verkennend gesprek aan te vragen of mij een mail te sturen, zodat we samen kunnen kijken waar jouw knelpunten liggen en wat voor jou nodig is. (jeanette@healingbydivinelove.nl)