Meteen naar de inhoud

HELP, ik heb een terugval!

Je hebt hard gewerkt aan jezelf en hebt je aanpassingsgedrag al aardig veranderd. Je voelt je sterker in je relatie en je bent een heel eind op de goede weg. En dan ineens gebeurt er iets en hoppa, daar ga je weer in je oude gedrag. 

Oud patroon

De zenuwen gieren weer, je haast je om iets te zeggen dat de harmonie zal herstellen ten koste van de erkenning van je eigen gevoelens, je zegt weer ja terwijl je agenda al overvol zit, oude pijn schiet weer omhoog terwijl je dacht dat je dat nu wel helemaal verwerkt had.

Moedeloos

En dan komt de moedeloosheid om de hoek kijken. ‘Leer ik het dan nooit? Hoelang duurt het voor ik dit eindelijk eens onder de knie heb? Ik val telkens terug!”

Maar is dat wel waar?

Ik zal je een aantal redenen geven waardoor het kan lijken of je een terugval hebt.

Lichaamsgeheugen

Als je oude trauma’s hebt opgeruimd, ontdekt hebt waar jouw grenzen liggen en wat jouw waardes zijn en daar sterker in staat, wil dat nog niet zeggen dat jouw systeem, jouw celgeheugen dat ook al helemaal doorheeft. Bepaalde situaties of gebeurtenissen kunnen die automatische vecht-vlucht- of bevriesreactie ineens weer tevoorschijn brengen. Het belangrijkste dat je kunt doen is accepteren dat het gebeurt en mild zijn voor jezelf. Als je kunt achterhalen wat jou triggerde kun je hiernaar kijken. Als je het niet weet, laat het los en ga vol goede moed en vertrouwen verder op je pad. Kun je je vergissing nog corrigeren door een gesprek of ergens op terug te komen, doe dat dan.

Ritme

Alles in het leven heeft een ritme. Iedereen heeft een bioritme. Dit zijn de golven waarin je fysieke, emotionele, mentale, spirituele welzijn zich beweegt. Wanneer jij op de top zit van een emotionele golf, ben je veel stabieler dan wanneer je in het dal zit. Zo heeft elk aspect van jou een ritme. Wanneer je emotioneel of fysiek in een dal zit kun je minder hebben en kan het zijn dat je makkelijker in een oud patroon terecht komt.

Spiraal

Dit wil echter niet zeggen dat je terugvalt. Jij bent al uit je gevangenis, uit je cocon gekropen en bent nu een vlinder die steeds hoger en hoger gaat vliegen. 

Jouw veranderingsproces is als een opgaande spiraal. Telkens kom je weer op eenzelfde punt terug, wat jij een terugval noemt, maar dat punt ligt hoger dan de vorige keer. Je hebt al heel veel geleerd en je hebt al veel sneller in de gaten wat er gebeurt en kunt daardoor eerder ingrijpen of doorzien wat er aan de hand is. Je gaat er al heel anders mee om dan voorheen.

Dat is je groei! 

Groeistuip

Noem het geen terugval, want dat demotiveert. Noem het een groeistuip, een kans om weer een stap verder te zetten. Elke keer is een kans om nog dichter bij jezelf te komen.

Perfectionisme

Verwacht geen perfectionisme van jezelf. Je zult altijd goede en minder goede momenten in je leven hebben. Het leven is geen rechte, opgaande lijn, het kent ritmes en hoe meer je met deze ritmes mee kunt gaan en ze kan omarmen als deel van het leven, hoe makkelijker je erdoorheen zult komen.

Dus stop met jezelf veroordelen of bang te zijn dat je het nooit zult leren. Kijk naar hoever je al bent gekomen en weet dat je hier ook weer een stap verder mee kan komen door te accepteren dat je even in een oud patroon terecht kwam en het niet groter te maken dan het is.

Ben jij al goed op weg maar is er iets waar je telkens weer tegenaan blijft lopen? Ik kijk graag met je mee waar de schoen wringt. In een afspraak van 2 uur kun je al een hoop inzichten en tips meekrijgen. Stuur me een bericht via de contactpagina om je vraag te stellen en een afspraak te maken.