Meteen naar de inhoud

Herken je deze 7 kenmerken van bindingsangst?

Als je last hebt van bindingsangst is dat niet iets wat je snel herkent bij jezelf. Het is niet zo dat je geen fijne, intieme relatie zou willen, het lukt je echter nooit omdat er steeds iets is waardoor het toch niks wordt.

De volgende 7 kenmerken kunnen een indicatie zijn dat je last hebt van bindingsangst:

 1. Controle
  Heel belangrijk voor jou. Jij wilt bepalen wat er gebeurt in de relatie, hoe en wanneer. Wanneer je partner eisen of vragen gaat stellen raak je snel geïrriteerd.
 2. Tegenstrijdige boodschappen.
  Je houdt absoluut van je partner en als je samen bent heb je oprechte gevoelens van liefde, echter zodra je alleen bent komen de twijfels. Is dit het wel? Wil ik dit wel? Dit maakt het voor jezelf én voor je partner onduidelijk en verwarrend.
 3. Afstand houden
  Hoezeer je ook geeft om de ander je merkt dat je toch afstand houdt.Je houdt de boot af als je gevraagd wordt de familie te ontmoeten of de vrienden. Als je partner een volgende stap wil zetten verzin je smoesjes. Je flirt met anderen om het gevoel van vrijheid te behouden.
 4. Boos om niks
  Zodra de relatie intiemer wordt, of je partner wijst je erop dat je afstand houdt, kun je onredelijk kwaad worden. Je voelt je meteen in je vrijheid beperkt en hebt het gevoel dat je niet meer kunt doen wat je wilt.
 5. Niet de diepte in willen
  Praten over gevoelens en wat zich in jou afspeelt doe je liever niet. Je wilt ook niet dat je partner dat doet. Je houdt het graag oppervlakkig. Geen gezeur, gewoon gezellig doen.
 6. Je staat niet voor je partner klaar
  Het moet op jouw voorwaarden. Als je partner je nodig heeft of graag tijd met je door wil brengen dan doe je dat alleen als het jou uitkomt. Je houdt weinig rekening met de behoeften van de ander.
 7. Neiging tot vreemdgaan
  Je hebt een neiging tot vreemdgaan om je opties open te houden en omdat je steeds op zoek blijft naar de ultieme partner. Dit is een excuus om je niet te hoeven binden.

Herken je dit gedrag bij jezelf?
Dan is het goed om je eens verder te verdiepen in bindingsangst. Het heeft namelijk een steeds negatiever effect op je leven als je geen echte verbindingen kunt aangaan met mensen. Dit hoort immers tot een van de basisbehoeften. Het kan uiteindelijk zelfs tot lichamelijk klachten leiden.

Herken je dit gedrag bij je partner?
Kijk of je het bespreekbaar kunt maken.
Er is zeker iets aan te doen en dat begint met herkenning en het bespreekbaar maken.

Kom je er zelf niet uit? Vaak ligt er jeugdtrauma aan ten grondslag waardoor gedragspatronen niet zomaar verdwijnen door inzicht. Het kan dan raadzaam zijn een goede therapeut in  te schakelen die je daarbij kan ondersteunen.
Wil je uitzoeken of je dat met mij wil doen? Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend vrijblijvend gesprek.