Meteen naar de inhoud

Hoe eerlijk ben jij in je relatie?

Hoe eerlijk ben jij in je relatie?
Misschien is een betere vraag: Hoe eerlijk durf je te zijn?

  • Ben je bang dat je partner niet meer van je zal houden als hij weet hoe je echt bent?
  • Denk je dat hij anders naar je gaat kijken als je dat ene geheim met hem deelt?

Ik vertelde zelden wat er echt in me omging. Ik paste me aan en hield mijn gedachten voor mezelf. Zeker wanneer ik ooit een opmerking had gekregen over mijn opvattingen. Dan hield ik ze wijselijk voor me, omdat ik liever de harmonie bewaarde dan zeggen wat ik vond. 

Achteraf kan ik zien dat dat waarschijnlijk mijn relatie heeft gekost. Ik had totaal geen ruggengraat en waaide met alle winden mee. Daar heeft niemand iets aan en daar kun je als partner ook niet op bouwen. Juist tegenweer naar elkaar kan tot nadenken aanzetten.

Ik las een mooie quote die me daaraan herinnerde:

“Eenheid ontstaat niet door het overnemen van elkaars ideeën, maar door het aanvaarden van elkaars inzichten.”

Onze partnerrelaties zijn belangrijk voor ons en maar al te vaak doen we ons mooier of anders voor dan we werkelijk zijn. Vaak vanuit aannames over de ander en aannames over onszelf.

Wanneer je diep van binnen gelooft dat je geen liefde waard bent als jezelf, ga je je anders gedragen. Dan ga je je gedragen op een manier waarvan je hoopt dat je dan wel geliefd zal zijn. Je doet je anders voor dan je bent.

Maar wat als je dan liefde terugkrijgt?

Dan is die liefde voor iemand die je niet bent.
Hoe naar is dat?
Dan blijf je denken:”Als hij wist hoe ik echt was zou hij vast niet van me houden.”
Ik kan je zeggen dat dat een heel pijnlijke gedachte is en het zorgde er bij mij voor dat ik mezelf steeds minder okay ging vinden.

Ik merk nu in mijn relatie hoe fijn het is om gewoon te zeggen wat ik denk of voel, ook als dat niet altijd wordt begrepen. We zijn tenslotte twee mensen met een verschillende achtergrond en verschillende ideeën.

Maar als je werkelijk elkaars mening kan respecteren zonder die te hoeven overnemen of te willen dat de ander net zo denkt als jij, dan kun je juist heel goed in harmonie samenleven en voel je je beiden gezien en gehoord.

Juist in je relatie is het belangrijk om eerlijk te zijn over je gedachten, je gevoelens, je meningen, je waarden.

Als blijkt dat de ander dat niet kan waarderen en niet meer met jou samen wil zijn, dan is het niet de partner die bij jou past.De partner die bij jou past zal je accepteren zoals je bent met alles erop en eraan. Maar dat kun je pas ontdekken door eerlijk te zijn. In de eerste plaats naar jezelf en van daaruit naar je partner.