Meteen naar de inhoud

Hoe gaat het echt in je relatie en met jou?

Je relatie loopt al een tijd niet lekker. Je weet niet precies wat er aan de hand is, maar je voelt je steeds ongelukkiger, gestresster en vermoeider. Je weet niet precies waarom en je wuift het zo’n beetje weg en doet je best te om er wat van te maken in de hoop dat het vanzelf wel weer een keer beter zal gaan. Soms gebeurt dat, maar heel vaak niet.

Dan wordt het een gewoonte om je niet zo happy te voelen in je relatie en ga je het accepteren als het nieuwe normaal.

Ontkenning

Er is echter wél iets aan de hand, anders zou je je niet zo voelen. Als jij je niet ontspannen en op je gemak voelt in je relatie is er iets aan de hand. Alle manieren waarop je dit voor jezelf wegwuift door het te bagatelliseren, ontkennen, af te doen als moeilijk doen of ondankbaar zijn en denken dat het vanzelf wel weer over zal gaan als je maar gewoon door blijft gaan en het gezellig probeert te houden, zorgen ervoor dat het ongemak zich in je lichaam gaat vastzetten en je een continue stressgevoel gaat geven dat er op een gegeven moment uit wil barsten in de vorm van kwaadheid of een fysieke klacht.

Time out

Juist bij die vage gevoelens van onvrede, ongemak, stress in je relatie is het belangrijk te gaan kijken wat dat veroorzaakt. Trek een paar uur uit om voor jezelf helder te krijgen waardoor je je zo voelt. Wat mis je in je relatie? Wat loopt er niet goed waardoor je je zo voelt? Wat doet je partner of wat doe jij waardoor dit gevoel wordt aangewakkerd? 

Schrijven en praten

Het is vaak heel behulpzaam je antwoorden op te schrijven en je gedachten gewoon te laten lopen zonder censuur. Dat kan tot verrassende inzichten leiden. Het kan ook helpen om tegen iemand aan te praten die goed kan luisteren. Horen wat je zelf zegt geeft ook vaak helderheid.

Wat wil je?

Denk er over na wat je wilt in je relatie. Wat verwacht je van je relatie en voldoet je relatie daaraan? Waar loop je tegenaan waardoor het niet is zoals je wilt?

Vergeet niet om daarbij ook naar jezelf te kijken en niet alleen naar je partner te wijzen
Geef jij je partner wat je zelf graag wilt in je relatie?
Geef jij jezelf wat je graag wilt in je relatie?

Gratis tests

Het kan zijn dat er iets diepers ten grondslag ligt aan je gevoelens van onvrede en ongelukkig zijn. Mogelijk zit je vast in gedragspatronen die je misschien niet eens herkent, maar die er wel voor zorgen dat je relatie niet goed loopt. Op mijn website kun je diverse tests doen om te achterhalen of er wellicht sprake is van extreem aanpassingsgedrag (codependentie), relatieverslaving, bindings-of verlatingsangst. Klik hier om dat te checken en scroll even naar beneden tot je bij Test jezelf komt.

Ook als je maar een paar punten herkent kan je dat inzicht geven in waar de schoen wringt.

Gesprek

Soms kan een buitenstaander je juist dat inzicht geven wat je zelf niet kon zien. Bij mij was het een inzicht dat ik kreeg via een businesscoach waardoor me ineens duidelijk werd waarom ik me zo ongeïnspireerd voelde en dat leidde ertoe dat ik stappen kon zetten om een aantal zaken betreffende mijn bedrijf op een andere manier aan te pakken. Heb je ook behoefte aan een verhelderingsgesprek, aarzel dan niet om een afspraak te maken. 

Actie nemen

Belangrijkste is dat je het niet aan laat slepen. Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer het gaat wroeten en een eigen leven leiden. Neem een time out, zoek eventueel een plek in de natuur of op een rustig terras om echt bij jezelf na te gaan waar het probleem ligt. Als je dat weet, kun je immers een oplossing gaan vinden en heb je weer perspectief.