Meteen naar de inhoud

Hoe herken je echte en onechte bindingsangst?

.

‘Oh, ik heb gewoon last van bindingsangst,’
Het kan zo’n term zijn die gebruikt wordt als je nog niet wilt samenwonen en je partner wel.
Het klinkt als iets wat je gewoon even moet overkomen.

Onechte bindingsangst

Als het zo eenvoudig ligt is er waarschijnlijk geen sprake van echte bindingsangst, maar spelen er andere dingen. Bijvoorbeeld dat je weet jij minder om je partner geeft dan je partner om jou en je je daarom (nog) niet wilt committen. Het is in feite een smoesje.

Het kan ook zijn dat jullie een verschillend tempo hebben waarop jullie je hechten. De een kan al na drie weken weten dat ie wil samenwonen, de ander kan daar drie maanden of drie jaar voor nodig hebben. Dan hoeft er geen sprake van bindingsangst te zijn.

Echte bindingsangst

Echte bindingsangst uit zich meestal op meerdere vlakken.
Het is een hechtingsprobleem dat vaak ontstaan is in je jeugd doordat je je als kind zodanig onveilig hebt gevoeld dat je bang bent geworden je te hechten en je kiest voor afstandelijkheid, vrijheid en onafhankelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld doordat je ouders regelmatig hun afspraken niet nakwamen of dat je niet werd gesteund als je dat nodig had.

Ook later kan dit ontstaan als je bijvoorbeeld veel gepest bent of in je relatie pijnlijke ervaringen hebt gehad, zoals het verlies van je partner, vreemdgaan van je partner, te lang in een ongezonde relatie zijn gebleven.

Het komt erop neer dat je het heel moeilijk vindt anderen te vertrouwen. Omdat je hebt ervaren dat liefde pijn doet en onveilig is.

Commitment is lastig

Vaak vind je het ook lastig om een goede band op te bouwen met collega’s of een vast commitment aan te gaan in een baan. Langere tijd met een co-werker samenwerken aan een project bijvoorbeeld, kan je al angst geven. Het betekent dat je je open moet stellen en dat kan een probleem voor je zijn. Het kan je carrière behoorlijk tegenhouden.

Ook in vriendschappen kun je merken dat je altijd een beetje op een afstand blijft. Niet te intieme gesprekken, elkaar niet te vaak zien, geen vaste afspraken.

Het is niet zo dat je het niet wilt, alleen komt heel snel angst boven als het te dichtbij komt. De angst voor afwijzing en verlies van controle over je eigen leven.

Een commitment aangaan op welk vlak ook vind je moeilijk.

Vaak is dat een duidelijk verschil met iemand die geen bindingsangst heeft, alleen (nog) geen vaste relatie wil aangaan.