Meteen naar de inhoud

Hoe je je relatieverslaving ontkent

Zit jij in een relatie waar je maar niet uit los kan komen ook al weet je dat het je meer verdriet en teleurstelling oplevert dan geluk en plezier?

Dan herken je vast wel een paar van de volgende manieren waarop jij de werkelijkheid ontkent en redenen verzint om je relatie toch gelukkig te maken of in elk geval de mogelijkheid dat dat nog gaat gebeuren open te houden:

 • Niemand is perfect
 • We hebben het toch leuk samen
 • Hij kan er ook niets aan doen, hij gaat door een moeilijke tijd heen
  Daarna wordt het wel beter
 • Hij heeft een moeilijke jeugd gehad en kan er ook niets aan doen
 • Met therapie zou het vast wel beter gaan, als hij maar mee wilde gaan.
 • Als ……verandert dan wordt het wel beter
 • Misschien gaat het volgende keer wel anders
 • Ik kan niet alleen zijn
 • Wij horen bij elkaar, we zijn soulmates
 • Hij redt het niet zonder mij
 • Ik hou echt van hem
 • Hij houdt echt van mij
 • Ik vind nooit meer iemand als hij

Ik kon er echt wel een aantal van afstrepen toen ik in een relatieverslaving zat. Ik klampte me eraan vast en verschoof telkens het moment waarop ik echt zou moeten erkennen dat het niet werkte.

De oorzaak dat ik de waarheid niet wilde erkennen lag in een gemis aan emotionele aandacht en erkenning in mijn jeugd. Door redenen te verzinnen waarom de relatie me toch nog wel gelukkig zou kunnen maken voorkwam ik dat ik de pijnlijke gevoelens van gemis aan emotionele aandacht uit mijn jeugd opnieuw zou moeten voelen. Wat ik mezelf voorhield was in feite een beschermingsmechanisme.

Als je dit herkent, besef dan dat, hoe goed en krampachtig je je best ook doet, het niet beter zal worden, alleen maar slechter. En jij zal eraan onderdoor gaan. Je zult merken dat je omgeving er op een gegeven moment ook genoeg van heeft. Ofwel stop jij om het erover te hebben ofwel ze nemen afstand en in het ergste geval raak je ze kwijt. Je raakt geïsoleerd en vereenzaamt. Je vertrouwt niet meer op je intuïtie en waarnemingsvermogen, je wordt volledig opgeslokt door het drama van je relatie.

Het kan goed zijn eens te kijken waarom je dit soort relaties aantrekt. De gemeenschappelijke noemer is dat je partners aantrekt die om welke reden ook emotioneel niet beschikbaar voor je zijn. Daar is een reden voor en die kan geheeld worden. 

Weet dat er voor jou ook een fijne relatie mogelijk is als je bereid bent om de oorzaken aan te kijken en te helen. Je hoeft niet in deze pijnlijke situatie te blijven.

Relatieverslaving is niet makkelijk zelf te helen. Als je er echt uit wilt stappen, gun het jezelf dan om hulp te zoeken bij iemand bij wie je je veilig voelt en die weet waar je doorheen gaat. Als je wilt kijken of je met mij die klik hebt, plan dan een gratis vrijblijvend verkenningsgesprek in via de contactpagina.