Meteen naar de inhoud

Hoe meditatie je relatie met jezelf kan helpen helen

Een helende relatie met jezelf hebben kan alleen als je bereid bent om alles van jezelf toe te laten, te omarmen, te accepteren. Ook al die eigenschappen, gedragingen, angsten die je nu nog afwijst of ontkent.

Je relatie is ongelukkig omdat je bepaalde delen in jezelf afwijst of ontkent. Omdat je geleerd hebt dat die er niet mogen zijn, slecht zijn, nare gevolgen voor je hebben. En je hebt je aangepast op een manier die partners in je leven brengt bij wie jij je niet veilig voelt, door wie jij je niet gezien en gehoord voelt.

Omdat je jezelf niet volledig wilt zien en horen. Omdat je je in jezelfniet veilig voelt.

Verandering van denken

Om daarin verandering te brengen is een verandering van denken nodig en de bereidheid jezelf onvoorwaardelijk lief te gaan hebben.

Dat kun je niet alleen. Om de eenvoudige reden dat je nooit hebt geleerd wat onvoorwaardelijke Liefde echt betekent. Vrijwel niemand heeft dit van huis uit meegekregen.

Verbinding met jouw Bron van Bestaan

Om dat te (her)ontdekken heb je in de eerste plaats verbinding nodig met jouw Goddelijke Bron, jouw Hoger Zelf, die dat wel weet en jou kan helpen en inspireren. Je kunt je intuïtie en je mogelijkheid je Innerlijke Gids te ervaren ontwikkelen door stil te worden.

Waarschijnlijk ben je nu zelden stil in je hoofd omdat je relatie je gedachten grotendeels beheerst en je in kringetjes ronddraait in je hoofd.

Je kunt de beslissing nemen dat je dat wilt doorbreken en beginnen met dagelijks minimaal 10 minuten een stiltemeditatie te doen.

Het zal je helpen meer rust in je hoofd te krijgen en je geeft jouw Goddelijke Bron de gelegenheid tot jou door te dringen met inspiratie om anders naar zaken te kijken en uit jouw gedachtencirkel te stappen.

Wat is stilte meditatie?

Er zijn vele soorten meditaties waaronder meditaties met visualisaties of ademhaling. Deze zijn alle behulpzaam maar zijn niet de meditatie waar ik het hier over heb.
In een stilte meditatie streef je ernaar je geest zo leeg mogelijk te maken en je gedachten als het ware voorbij te laten drijven.

Het bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Gemakkelijk gaan zitten, je lichaam volledig ontspannen en je ogen sluiten. (PS. je hoeft echt niet zoals op de foto in een kleermakerszit of lotushouding te zitten. Op een stoel met je voeten op de grond en je rug zo recht mogelijk werkt net zo goed.)
 • Je realiseren dat je contact maakt met jouw Goddelijke Zelf en je dit voorstellen als een aanwezigheid in en om je heen.
 • Je blik, terwijl je ogen gesloten zijn, richten op het plekje tussen je wenkbrauwen (3de oog)
 • Als je wilt kun je een gebed doen of een intentie zetten waarbij je vraagt om een instroom van Goddelijke Liefdevolle Intelligentie.
 • Vervolgens zet je je gedachten zoveel mogelijk opzij en vertraag en verstil je je geest zo goed als je kunt.
 • Als er gedachten komen en je bent je ervan bewust dat je aan het ‘denken’ bent, laat je de gedachten los en herhaal je om je aandacht weer te richten: ‘Goddelijk Bewustzijn’ of ‘Liefdevolle Intelligentie’ of welke term ook maar jouw aandacht richt op dat grotere deel van jou.
 • Je doet dit 10 minuten of langer, zolang het comfortabel voelt.

Effecten van meditatie voor je relatie met jezelf

Als je dit regelmatig doet en telkens zonder verwijt naar jezelf je aandacht weer terugbrengt naar de stilte waarbij je gedachten voorbij laat drijven zonder erop door te gaan denken en helemaal in je lichaam aanwezig bent, zul je gaan merken dat je makkelijker door de dag heen je gedachten kunt stoppen. Maar je zult nog veel meer gaan ontdekken.

 • Je zult gaan ontdekken dat je vanuit die stilte rustiger en ontspannener je dag kunt beginnen en dat heeft effect op je hele dag.
 • Je zult signalen van je lichaam sneller gaan opmerken. Je lichaam laat je altijd weten hoe het met je gaat. Je kan dus eerder reageren op die signalen en doen wat goed voor jou en je lijf is.
 • Er kan je vanuit de stilte ineens iets invallen dat je een stap verder kan helpen of een oplossing van een probleem is waar je zelf niet opkwam doordat je gedachten zo in cirkels bleven ronddraaien.
 • Door het oefenen in de verstilling van je geest, zal het door de dag heen makkelijker worden om mindfull in het moment te blijven.
 • Alleen vanuit innerlijke stilte kun je je intuïtie zuiver voelen en je innerlijke stem horen en voelen. Door meditatie kan dit steeds makkelijker voor je worden.
 • Vanuit die stilte en aanwezigheid in je lichaam, kun je je gevoelens en emoties makkelijker gaan waarnemen.
Door de ervaring dat je altijd weer naar die stilte terug kunt, wordt het minder angstig om pijnlijke emoties toe te laten en te accepteren.


Behulpzaam bij het helen

Alle bovengenoemde punten zijn behulpzaam bij het helen van jouw relatie met jezelf én met je partner.

Als jij meer innerlijke rust hebt en daardoor meer aanwezig bent in je lichaam en bij jezelf, zal dat je helpen minder bang voor die pijnlijke emoties te worden. Je gaat durven voelen. Plus dat je na verloop van tijd werkelijk connectie zult gaan voelen met die Liefdevolle Intelligentie, dat Hogere Zelf van jou. Hoe meer je die connectie voelt, hoe meer je zult gaan voelen dat jij okay bent zoals je bent. Want dat is de waarheid over jou.

Die connectie kan jou op nog veel meer manieren ondersteunen. Maar dat is stof voor een andere keer.

Gun het jezelf om een start te maken met meditatie.
Het zal je zoveel goed doen!


Heb je hier vragen over? Stel ze gerust via het formulier op de contactpagina . Ik beantwoord ze graag.