Meteen naar de inhoud

Jouw relatie heeft een verborgen doel

Ja, ik meen het serieus, het doel van jouw relatie lijkt misschien: Elkaar gelukkig maken.
Maar dat is niet het niet.
Het verborgen doel in je relatie is jouw kindwonden helen.

Wat zijn kindwonden?

Trauma’s, teleurstellingen, pijnlijke ervaringen die je hebt opgedaan in je jeugd die ervoor hebben gezorgd dat jij bepaalde reactiepatronen hebt ontwikkeld die als kind behulpzaam waren maar als volwassene behoorlijk in de weg kunnen zitten.

En waar zie je dat het duidelijkst?

In je relatie!
Als kind ben je afhankelijk van je verzorgers en kunnen deze reacties voor jou noodzakelijk zijn geweest. Maar nu je volwassen bent staan ze je eerder in de weg dan dat ze behulpzaam, zijn. En in je relatie ga je dat tegenkomen.

Waarom?

Omdat je je onbewust tot die persoon zult aangetrokken voelen die lijkt op een van jouw verzorgers. Dat ken je en voelt comfortabel. 
En vervolgens zul je dus in je relatie weer met dezelfde soort pijnlijke gebeurtenissen geconfronteerd worden als in je kindertijd.

Elkaar helpen

Nu is dat helemaal niet erg als je je daarvan bewust bent en die situaties in je relatie gebruikt om die oude kindwonden te helen. In feite kun je elkaar dus helpen om steeds meer van die oude kindwonden te helen door begrip voor elkaars reacties te tonen, ze niet persoonlijk te maken en erover te praten. “Wat gebeurt hier nou?” “Waar komt die reactie vandaan?” “Waar doet het je aan denken?”

Hoe meer je samen oplost, hoe vrijer je je in je relatie kunt gaan voelen kan ik uit eigen ervaring zeggen. 
Het is een van de kenmerken van een bewuste, helende relatie, dat je je hiervan bewust bent en elkaar hierin ondersteunt.

Liever bewust

Nu begrijp ik dat dat minder fijn klinkt als: Elkaar gelukkig maken. En dat je liever daarvoor kiest. Het vervelende is dat je ook dan toch tegen deze kindwonden gaat aanlopen en dat de kans groot is dat dit ruzies, onenigheid, ongelijkwaardigheid en onvervulde verwachtingen kan gaan opleveren.

Het is dus veel fijner om je hiervan bewust te zijn omdat het je veel ruzies, onvervulde verwachtingen en verdriet kan besparen. 

En bijkomend voordeel, het brengt je zoveel dichter bij elkaar dan mogelijk is wanneer je vanuit de hoop dat de ander jou gelukkig gaat maken bij elkaar bent.