Meteen naar de inhoud

Quick fix, de mythe van de snelle oplossing

Ik wil gelukkig en succesvol en verlicht zijn en ik wil het nu.

Of in elk geval zo snel mogelijk.

Tendens

Het is een beetje de tendens van deze tijd.

Alles moet snel, we moeten gelukkig en succesvol zijn en op een hoog trillingsniveau functioneren en als dat niet zo is dan willen we onszelf zo snel mogelijk fixen of zo snel mogelijk gefixt worden en het liefst zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen.

Die tendens zie je ook terug komen in therapie- en coachland. Er komen steeds meer therapieën die een quick fix beloven en er zijn heel wat coaches die snel of gegarandeerd succes beloven als je precies doet wat ze zeggen. 

Ook in de wereld van de spiritualiteit kom ik de tendens naar de quick fix tegen. Als je eenmaal weet hoe de Waarheid in elkaar zit dan kun je op elk moment waarop je je niet gelukkig en vervuld voelt of niet goed met een situatie kunt omgaan je herinneren dat de wereld een illusie is, dat lijden niet bestaat, dat je het zelf hebt gecreëerd en dan ben je zo weer gelukkig.

En zo niet dan blijf je kennelijk liever hangen in ego denken of dan wil je niet graag genoeg groeien of ben je liever een slachtoffer.

De quick fix

En dat geeft een beeld dat alles snel en makkelijk kan worden gefikst en dat het aan jou ligt als dat bij jou niet zo werkt.

Dan denk je niet goed, dan handel je niet goed, dan geloof je niet echt, dan heb je je emoties niet onder controle of dan blijf je graag slachtoffer. 

Het is allemaal nogal kort door de bocht en gaat volledig voorbij aan de complexiteit en gelaagdheid van de trauma’s en overtuigingen die we in de loop van vele eeuwen in vele levens hebben opgedaan en die ons handelen en denken bepalen.

In mijn visie levert deze easy fix benadering alleen maar meer stress op en een groter gevoel van tekortschieten. 

Een benadering van compassie

Ik wil een lans breken voor meer nuance hierin en meer zorgvuldigheid, zowel naar jezelf als naar anderen.

Het is al heel lovenswaardig als je ervoor kiest te willen veranderen, transformeren en helen en bereid bent open te staan voor een andere visie op de Waarheid van het bestaan.

De bedoeling van heling en transformatie is, dat je meer geluk, liefde en vrijheid gaat ervaren.

Wat ik nu regelmatig zie gebeuren is, dat we ons in een nieuw keurslijf laten steken waarin we onszelf en anderen om de oren slaan met spirituele waarheden als we nog niet 24/7 gelukkig zijn of oude patronen niet zomaar kunnen loslaten. 

En als onze trauma reactie toch weer opduikt na de zoveelste therapiesessie erop voelen we ons bijna schuldig.

We leggen onszelf daarmee een enorme druk op en dat schaadt eerder dan dat het baat.

Compassie, acceptatie en geduld

Wat ieder van ons in vele levens aan trauma’s, overtuigingen en celgeheugen heeft opgebouwd, kan vaak niet met een quick fix in één traumaworkshop van drie dagen worden geheeld. Wellicht een klein stukje, maar niet alles. 

Eeuwenlang leven volgens een geloof dat we afgescheiden zijn van elkaar met een God buiten ons die zowel liefdevol als wraakzuchtig is en ons straft als we iets verkeerds doen, kan niet ineens veranderen in een beleving van alleen maar liefde, eenheid en verbondenheid met alles wat is. 

Transformeren en helen vraagt eindeloos geduld, compassie met jezelf, commitment, doorzettingsvermogen en een levenslange waakzaamheid en alertheid.

De overlevingsreacties van jouw lichaam en de overtuigingen en trauma’s in jouw onbewuste hebben hun eigen tijd om los te laten.

Dat kun je niet forceren.

In mijn ogen zou de nadruk veel meer mogen liggen op liefdevolle acceptatie van wat zich aandient.

Compassie met jezelf en met anderen in het proces van heling en transformatie.

Je bent het meest behulpzaam naar jezelf en naar anderen door met liefdevolle aandacht, actief luisteren en invoelen wat op het moment nodig zou kunnen zijn voor de volgende stap, de ander én jezelf te ondersteunen in dit proces.

Het gaat er om te durven voelen wat er is, liefdevol te accepteren wat zich aandient, zelfcompassie te betrachten en vandaaruit heling en transformatie te laten ontstaan op het moment dat het ontstaat, zonder forceren, duwen of trekken.

Juist het liefdevol accepteren en durven toelaten van alles wat zich aandient is de weg naar heling, niet het zo snel mogelijk willen fixen ervan omdat het er niet mag zijn, of niet past in het spirituele verlichtingsplaatje.

Compassie voor jezelf, acceptatie van het proces zoals het gaat en geduld zijn de sleutels. 

Als je in je eigen tempo jouw transformatieproces naar meer zelfliefde en zelfacceptatie wilt aangaan en iemand naast je wilt die je daarbij ondersteunt, vraag dan een gratis vrijblijvend gesprek aan of stel een vraag. Op mijn website vind je alle mogelijkheden waarop ik je kan ondersteunen