Meteen naar de inhoud

Kun je eenzijdig je relatie verbeteren?

‘๐˜Œ๐˜ณย ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏย ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆย ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏย ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณย ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ช๐˜จย ๐˜ฐ๐˜ฎย ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏย ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆย ๐˜ด๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ตย ๐˜ต๐˜ฆย ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ.ย ๐˜”๐˜ข๐˜ข๐˜ณย ๐˜ด๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ดย รฉรฉ๐˜ฏย ๐˜ฐ๐˜ฎย ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆย ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณย ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅย ๐˜ต๐˜ฆย ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ.’
Dit was een uitspraak van therapeut Harville Hendrix die ik op internet tegenkwam.
En mijn vraag was: Is dat waar?

Mijn antwoord hierop is JA en NEE.

JA, je kunt eenzijdig veel doen om je relatie te verbeteren.

  • Je kunt de oorzaken waarom je een moeilijke relatie hebt aangetrokken onderzoeken en helen, waardoor je partner mogelijk anders op jou zal gaan reageren en jij op jij partner
  • Je kunt leren liefdevoller te communiceren naar je partner en je echt proberen in te leven in diens denkwijze en manieren van reageren en dat kan meer ontspanning brengen in je relatie.
  • Je kunt leren je gevoelens in de ik-vorm te communiceren in plaats van je partner te beschuldigen en dat kan minder ruzie opleveren.
  • Je kunt je behoefte om door je partner gelukkig gemaakt te worden opzij zetten en voor je eigen geluk gaan zorgen, en dat zal claimgedrag naar je partner verminderen.
  • Je kunt stoppen kritiek op je partner (รฉn jezelf!) te hebben en die (รฉn jezelf!) te accepteren zoals jullie zijn en dat zal ontspanning in je relatie kunnen brengen.

Maar NEE…… dat is helaas niet altijd voldoende.

Als jouw partner totaal niet openstaat voor verandering, niet ontvankelijk is voor jouw liefdevollere houding, je blijft kleineren, domineren, bedriegen of geen rekening wenst te houden met jouw behoeften, dan maakt het je relatie niet goed. Dan kan het uiteindelijk toch beter zijn om de relatie te verbreken.

Voor mij staat wel als een paal boven water:
Als je je relatie wilt verbeteren, begin dan met die met jezelf!
Alleen van daaruit kan je relatie echt veranderen.

Wil je weten waarom? Kijk op de pagina werk met mij