Meteen naar de inhoud

Kun jij ook zo piekeren over je relatie?

Kun jij ook zo piekeren over je relatie?
Ik kon daar dag en nacht mee bezig zijn in de tijd dat ik in een moeizame relatie zat.

Dan was er weer wat gebeurd waar ik niet goed op had gereageerd in de ogen van mijn partner of in mijn eigen ogen, dat maakte niet veel uit en dan kon ik maar niet stoppen om allerlei scenario’s te bedenken van wat ik had moeten zeggen en wat ik had moeten doen en hoe stom ik was dat ik dat dan allemaal niet deed.

Ook al wist ik dat dat geen zin had, de gedachten bleven komen en ik bleef maar bezig met wat ik zou moeten doen om het goed te doen, terwijl de zenuwen door me heen gierden en ik me alleen maar meer gestrest voelde. Vooral ’s nachts, zonder afleiding was het dan echt drama.

Ik kwam nooit tot een oplossing omdat mijn oplossingen afhankelijk waren van mijn partner.
Ofwel ik bedacht wat ik moest doen om hem gunstig te stemmen ofwel ik bedacht wat hij had moeten doen om mij me beter te laten voelen. En dat was precies waar ik geen invloed op had. Mijn gepieker had dus totaal geen nut.

Wat kun je nou doen om die gedachtestroom te doorbreken?

Verminder de stress

In de eerste plaats, doe iets wat de stress vermindert.

 • Ga diep en langzaam ademen
  4 tellen inademen, 4 tellen stil, 4 tellen uitademen, 4 tellen stil gedurende minstens 5 minuten
  Dit is heel behulpzaam om je zenuwstelsel tot rust te brengen.
 • Neem een warm bad 
 • Maak een wandeling 
 • Mediteer
 • Ga klusjes in huis doen waarbij je je heel gericht focust op wat je aan het doen bent
 • Dans of schud je lijf lekker los
 • Sla op een kussen

Vind een manier die voor jou werkt.

Stop de gedachtestroom

Stop je gedachten elke keer als je merkt dat je weer bezig bent met hetzelfde herhalen en praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriendin zou doen. Vertel jezelf dat iedereen vergissingen kan maken, dat dat niet erg is en dat je het gedaan hebt naar beste kunnen op dat moment. Volgende keer heb je een nieuwe kans. Vergeef jezelf en/of je partner en accepteer dat jullie allebei je best doen.

Realiseer je dat je allerlei scenario’s kunt bedenken, maar dat dat niets verandert aan hoe het daadwerkelijk is gegaan.
Besef dat het piekeren ook niet helpt om het in een volgende situatie anders te doen omdat je dan toch alweer vergeten bent wat je nu allemaal bedenkt.

Schrijf het op

Het kan heel goed helpen je gedachten op te schrijven als je merkt dat het niet lukt om ze echt los te laten.
Schrijf alles op wat je vindt van jezelf, van je partner, van de situatie, wat je zou willen in de plaats van, waar je bang voor bent.
Schrijf achter elkaar door, zo’n 10 minuten lang.
Lees over wat je hebt geschreven en kijk wat nu je gevoelens erover zijn.

Wat raakt je het meest?
Wat lijkt achteraf minder belangrijk?
Waar zit het echte knelpunt?
Waar loop je voor weg?

Ga ook eens na of alles wat je opgeschreven hebt wel waar is.

Vaak is je gedachtestroom gebaseerd op emotie en blijf je in cirkeltjes ronddraaien. Zodra je het gaat opschrijven breng je vanzelf een soort structuur aan. Dat geeft je overzicht en inzicht en kan tot verrassende ontdekkingen leiden. 

Tips en trucs om je brein in verwarring te brengen.

Het wordt allemaal wat minder serieus als je met je piekergedachten gaat spelen.
Je brein raakt erdoor in verwarring en je onderbreekt het ingesleten denkpatroon.
Misschien moet je zelf ook wel lachen om het verhaal dat je jezelf vertelt.

 1. Ga heel langzaam denken, wooooorrrrrdddd vooooooor wwwwwoooooooorrrrrrd. 
 2. Verwoord je gedachten hardop met een heel hoog of heel laag stemmetje.
 3. Sla elke keer als je piekergedachten de kop opsteken je armen om jezelf heen en zeg: “Ach lieverd, maak je het jezelf weer zo moeilijk? Kom maar hier, ik hou van je en ben er voor je.”
  Voel je wat er gebeurt als je dat doet?

Werk samen met je Goddelijke Bron

Last but not least!
Geef het probleem over aan je Hoger Zelf, Je Bron van Bestaan, God.
Je hoeft het niet alleen te doen en er is altijd hulp voorhanden. Jouw Schepper, Universeel Bewustzijn, waaruit jij bent ontstaan wil jou altijd helpen en doet dat ook als je er om vraagt en gelooft dat je geholpen wordt.

Vraag om wijsheid, inzicht en een oplossing die voor alle partijen goed is, bedank voor de hulp, geef het over en laat het los.
Je kunt dit extra ondersteunen door je handen uit te strekken en het symbolisch aan Het over te dragen.
Vraag of er iets is wat jij zou kunnen doen en wees stil. Komt er een ingeving, volg die, ook als het vreemd lijkt.
Komt er niks laat het los, vertrouw dat je geholpen wordt en bedank op voorhand voor de hulp.

Komen je piekergedachten weer terug, geef ze opnieuw over, ook al moet je het honderd keer per dag doen. Vertrouw erop dat de situatie zal worden opgelost en accepteer dat dat ook op een manier kan zijn die niet overeenkomt met jouw gewenste oplossing van het probleem. Weet en vertrouw dat het wel altijd in het beste belang van alle partijen zal zijn.

Mijn ervaring is dat er altijd hulp komt, om te beginnen al door meer rust in mijn hoofd en een gevoel van ontspanning als ik hulp vraag. Ik weet dat er hulp is, ik weet dat mijn Bron het overzicht heeft waar ik het niet heb en dat ik helemaal okay en geliefd ben. 
Me daar op focussen heeft me al vele malen uit een negatieve, zelfkritische gedachtestroom weggetrokken. 
Ik wens jou datzelfde toe.

Kies de manier die bij je past, of probeer ze allemaal uit. Je zult merken dat je er steeds beter in zult worden naarmate je vastbesloten elke keer opnieuw je gedachten onderbreekt.

Blijf je vastlopen en in cirkeltjes ronddraaien en heb je behoefte aan een doorbraak of meer helderheid in jouw situatie? Een verhelderingsgesprek kan uitkomst bieden. Hierin kijken we samen waar bij jou het knelpunt ligt, wat er nodig is en welke eerste stappen je kunt zetten.