Meteen naar de inhoud

Leven vanuit je Innerlijke Gids Systeem

Vind jij het moeilijk om keuzes te maken en vraag je vaak je partner of iemand anders wat je het best kan doen?

Voel jij je meteen schuldig als je kritiek krijgt?

Sta jij altijd voor iedereen klaar die jouw hulp vraagt, ook als jij daardoor zelf in tijdnood komt, of uitgeput raakt?

Word jij onzeker als iemand ergens anders over denkt dan jij?

Doe jij vaak wat er van je wordt verwacht of wat je denkt dat er van je wordt verwacht?

De vrouwen met wie ik werk herkennen hier altijd wel een aantal punten van. Ze hebben vaak weinig vertrouwen in zichzelf en hun keuzes en twijfelen vaak. Ze zijn bang fouten te maken. 

Ze zijn erop gericht anderen, zeker hun partner te plezieren.  Ze staan altijd voor iedereen klaar en voelen zich al snel verplicht de helpende hand te bieden als er een beroep op hen gedaan wordt, ook als dat ten koste gaat van henzelf of niet echt behulpzaam voor de ander.

Vaak hebben ze hun eigen gevoelens en emoties weggestopt en leven ze erg vanuit hun hoofd. Ze zijn vaak meer bezig met bedenken wat in een situatie gepast zou zijn of wat de ander mogelijk zou willen, dan met wat er in henzelf gebeurt.

Dat is waarom in mijn begeleiding het verleggen van de aandacht naar de sensaties in je lichaam en naar het voelen van je emoties een belangrijke plek inneemt.

Een van de onderdelen waar ik al direct mee begin omdat ik het zelf zo’n geweldig hulpmiddel vind, is het leren gebruiken van hun Innerlijke Gids Systeem.

Wat is nou weer een Innerlijke Gids Systeem?

Je bent geboren met een ingebouwd gidssysteem, vergelijkbaar met een GPS. Het doel ervan is om jou door je leven heen te leiden op de manier die je het maximale gemak, plezier en geluk zal geven dat maar mogelijk is. 

Via sensaties in je lichaam in het gebied tussen je kin en zo’n drie vingers boven je navel laat het je weten of de gedachten die je denkt jou dichter bij je geluk zullen brengen of ervan af. Bij elke gedachte die je hebt, luistert je Innerlijke Gids Systeem mee en helpt je direct om je geest, of je denken, te leiden naar meer gemak, geluk en succes.

Hoe werkt dat dan?

Je kunt het een beetje vergelijken met een leugendetector. Wanneer je iets zegt wat niet waar is, slaat de meter uit, wanneer het wel waar is, verandert er niets in het patroon. Iets in je lichaam reageert dus op onwaarheden. Vergelijkbaar werkt het Innerlijke Gids Systeem.

Gedachten die je helpen

Je hebt misschien weleens ervaren, toen je voor een lastige keuze stond, dat op het moment dat je een keuze maakte die klopte, je een gevoel van ontspanning ervoer, alsof er een last van je afviel en er als het ware meer ruimte ontstond in het gebied tussen je keel en even boven je navel waardoor je wist dat het een juiste keuze was. 

Je Innerlijke Gids Systeem liet jou weten dat de gedachten die je had, in dit geval de keuze die je maakte, je naar meer gemak, geluk en succes zou leiden, door je een sensatie van ontspanning te geven in het genoemde gebied. 

Gedachten die je niet helpen

Je innerlijke Gids Systeem laat jou weten of de gedachten die je hebt je verder weg van wat je geluk, plezier en succes zal brengen door je een sensatie van verkramping, samentrekking, spanning of misselijkheid ergens in dit gebied te geven. 

Je hebt dit wellicht weleens ervaren op een moment dat je bang was, of je heel erg zorgen ergens over maakte. Blijvende angst- en zorg gedachten brengen je nooit naar meer geluk. Het is dan dus zaak te zoeken naar een gedachte die wat ontspanning geeft, zodat je weet in welke richting je moet denken om de angst of bezorgdheid te verminderen. 

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een actie die in je opkomt en waarvan je door meer ontspanning weet dat het een goede stap is of, als de angst ongegrond is, door ontspanning bij een gedachte dat de angst of de zorgen onterecht zijn en wat je vreest niet zal gebeuren.

Hoger weten

De signalen die je krijgt via je Interne Gids Systeem komen vanuit een Hoger Weten, het Universum, het Goddelijke. Dit heeft een totaal overzicht van alles wat er gebeurt en weet dus wat in het hoogste goed van alles en iedereen is. Jij kunt dit onmogelijk overzien. Via dit Innerlijke Gids Systeem communiceert dit Weten met jou om je van moment tot moment te leiden naar die gedachten en keuzes die jou naar het meeste geluk, vervulling en succes leiden.

Kompas

Nu zijn de sensaties niet altijd zo duidelijk als in de voorbeelden. Je kunt dit systeem zien als een kompas, waarbij oost en west neutraal zijn, noord staat voor je grootste vreugde en zuid voor je diepste wanhoop. Meestal schommelt de wijzer van het kompas een beetje rondom de middenas. 

Maar hoe dan ook, dit systeem werkt altijd zolang jij denkt en is dus een betrouwbare Gids.

Waarom is dat belangrijk?

Als je het eenmaal weet te herkennen, kun je het voor ongelooflijk veel doeleinden gebruiken. Om een paar voorbeelden te noemen:

 • Om te achterhalen of je overtuigingen over jezelf of anderen wel kloppen
 • Bij het maken van keuzes 
 • Bij angst of bezorgdheid over de toekomst
 • Om te ontdekken of jouw interpretatie van een gebeuren in het verleden juist is
 • Om te weten of iemand oprecht is
 • En last but not least, om je gedachten zodanig te leren sturen dat je steeds meer gedachten denkt die jou helpen naar meer geluk, vervulling en succes.

Dit zijn allemaal doeleinden die voor de vrouwen met wie ik werk belangrijk zijn omdat ze op veel van deze gebieden vast zitten in hun manier van denken en in de overtuigingen die ze hebben over zichzelf, hun partner en de wereld. 

Haken en ogen

Ik introduceer dit Innerlijke Gids Systeem al in de eerste sessie en dat is niet voor niets. Het vergt namelijk nogal wat oefening om het goed te leren gebruiken. Ik ben het nog iedere dag aan het verfijnen en ook mijn docente Zen Debrucke, die dit al meer dan 25 jaar doet, hanteert het nog niet altijd perfect.

Wat zijn dan die haken en ogen waardoor het minder eenvoudig is dan het lijkt?

 • We zijn niet meer gewend om subtiele sensaties in ons lichaam echt te voelen.
  In eerste instantie zul je die dus weer moeten leren waarnemen. Als je er, zoals de vrouwen met wie ik werk erg op gericht bent anderen te plezieren ten koste van jezelf, sluit je je steeds meer af voor wat dat met je doet en druk je lichamelijke sensaties en emoties steeds meer weg.
 • Het Interne Gids Systeem wordt snel verward met intuïtie.
  Intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat het beredeneerd is. Daar gaat geen gedachte aan vooraf.  Het Innerlijke Gids Systeem is geen ingeving. Het geeft een fysieke reactie op elke gedachte die je hebt. Het zal dus op een ingeving, een direct weten, een ontspannende reactie geven waardoor je weet dat het klopt.
 • Je Interne Gids Systeem reageert niet altijd in overeenstemming met wat jij logisch vindt of verwacht
  Het vraagt zeker in het begin vertrouwen om er toch naar te luisteren. 

  Bijvoorbeeld:  Je bent op weg naar huis en je wilt nog even boodschappen doen voor de avond. Bij de gedachte aan boodschappen doen, voel je een lichte samentrekking in je borstkas. Als je bij de winkel bent en wilt uitstappen, voel je dit opnieuw. Als je de gedachte “Moet ik naar huis rijden?” hebt, voel je ontspanning. 

  Je begrijpt het niet maar besluit ernaar te luisteren en rijdt naar huis. Daar zie je een auto van Ziggo voor je deur staan en een monteur die net terug naar zijn auto loopt vanaf jouw tuinpad. Bij navraag blijkt jouw huisgenoot een afspraak te hebben gemaakt omdat er iets mis was met zijn TV-aansluiting en hij dolgraag de cruciale kampioenswedstrijd van zijn favoriete team die avond wilde bekijken. Je laat de monteur binnen, het probleem wordt verholpen en je huisgenoot, die het bericht dat de monteur langs zou komen had gemist, is supergelukkig dat hij de wedstrijd kan zien en dat jij ‘toevallig’ thuis was.
 • Je Interne Gids Systeem is niet hetzelfde als positief of negatief denken.
  Je kunt een positieve gedachte hebben en toch een verkramping voelen en vice versa. Je moet dus zuiver leren voelen en je verwachtingen of vooropgezette ideeën loslaten. 

  Je kunt bijvoorbeeld veel zin hebben in een feestje bij je vriendin honderd kilometer rijden bij je vandaan. En toch merk je dat, als je daaraan met positieve gedachten denkt, je een samentrekking ervaart in je borstgebied. 
  Je besluit ernaar te luisteren en belt af. Die morgen belt de school van je dochter op dat je dochter ziek is en opgehaald moet worden. Als je bij je vriendin was geweest, had ze nog een tijd ziek op school moeten blijven.

Kortom, het vraagt tijd, geduld en oefening om het goed onder de knie te krijgen, maar dan heb je ook een tool in handen die uitermate betrouwbaar is en die je door je hele leven heen voortdurend richting jouw geluk, vervulling en succes zal leiden.

Heb je een vraag of wil je kijken wat in jouw situatie nodig is, neem contact op via de contactpagina en stel je vraag of maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvend, verkennend gesprek om samen te kijken wat voor jou nu nodig is.