Meteen naar de inhoud

Relatielessen van de romcom

Ik heb het al vaker genoemd, mijn man en ik zijn romcom fans en oh, wat geeft dat toch heerlijke voorbeelden voor wat niet werkt in een relatie! Momenteel zijn de kerstfilms natuurlijk weer helemaal in zwang en de winterse gezelligheid komt je tegemoet. Daar tussendoor spelen de liefdesperikelen.

Verzwijgen

Wat vrijwel altijd gebeurt, is dat er dingen achter worden gehouden die, als ze uitkomen, bij de andere partij direct de reactie oproepen van heftige teleurstelling en afwijzing van degene die oneerlijk is geweest. Uitleg wordt niet geaccepteerd of afgekapt en de relatie is over. Groot verdriet, hoe kan hij of zij dat nou doen!

Het interessante is dat ze dat hadden kunnen weten als ze diegene hadden laten uitleggen wat er was gebeurd en waarom die keuze was gemaakt in plaats van direct allerlei aannames te doen. Maar dat terzijde.

Onbegrip

Er is vaak weinig begrip voor de oorzaken waardoor iemand dergelijke vergissingen en onhandige keuzes heeft gemaakt. Er zit vrijwel altijd angst achter voor de reactie en dat het mogelijk het einde van de prille relatie zou kunnen betekenen. 

Wanneer de belazerde partij zich zou inleven in de ander en zou proberen te begrijpen en mee te voelen met wat de ander bewoog, zou er begrip en mogelijk ook herkenning kunnen ontstaan en een diepere verbinding.

Geef de ruimte om uit te leggen

Ook in een prille relatie is het belangrijk om niet meteen aannames te doen als er iets gebeurt wat je niet had verwacht of als de ander iets verzwegen heeft. Geef de ander de ruimte om het uit te leggen en probeer het te begrijpen vanuit het gezichtspunt van die ander. 

En blijf dat doen, ook als de relatie vastere vorm aanneemt. Jullie zijn twee verschillende mensen die dingen op een verschillende manier benaderen en doen. Door te luisteren en ernaar te streven je werkelijk in te leven in de denkwereld van je partner zul je je relatie juist kunnen verdiepen. Door een impulsreactie vanuit angst of gekwetstheid duw je je partner juist van je af.

Hoe reageer jij als je partner iets voor je verzwegen blijkt te hebben? Kun jij luisteren naar het waarom?