Meteen naar de inhoud

Slagroomdag en keuzes maken

Vandaag is het slagroomdag.  Hoe vind je die!? Het stond op de contentkalender die ik gisteren heb gedownload. Spontaan zie ik de verrukkelijke moorkoppen van bakker Verhoogh in Leiden voor me en het water loopt me in de mond.

Ik hou van slagroom, het is voor mij de kers op de taart.

Echter, ik heb het wel geschrapt, want ik wil toch echt wat kilo’s kwijt en slagroom, althans de gezoete vorm, past dan niet meer bij het doel. Het ongemak van mijn overgewicht weegt zwaarder dan het kortstondige genot van een moorkop.

Keuzes maken

Zo werkt het ook bij codependentie. Wil je je aanpassingsgedrag veranderen, dan zul je het voordeel wat je gedrag je oplevert moeten loslaten. Het voordeel, de slagroom, is de veiligheid die het aanpassen je geeft. Het is jouw overlevingsstrategie om erbij te blijven horen, ook al gaat het ten koste van jezelf. 

Als je jezelf altijd hebt aangepast aan je partner en of aan ieder ander, en je blijft dat doen, dan zul je altijd blijven krijgen wat je altijd hebt gehad: een gebrek aan zelfliefde en een overwaardering van de waarde van anderen. Je zult je niet gewaardeerd, niet gezien en niet gehoord blijven voelen omdat je jezelf niet waardeert, ziet en hoort.

Veiligheid in jezelf vinden

Heb je er helemaal genoeg van om je steeds te voegen naar anderen, dan zul je die schijnveiligheid, want dat is het, moeten loslaten en leren uit te komen voor wat voor jou nodig en goed is. En om je grenzen te stellen, want die gaan jou de veiligheid geven die je nodig hebt. En dat kan soms een hele uitdaging zijn en de verleiding om je dan toch maar weer aan te passen omdat je dan in elk geval geen commentaar krijgt en niet geconfronteerd wordt met de afwijzing kan groot zijn. Het korte termijn gemak wint het dan van je lange termijn verlangen.

Overstijgen

En toch, als de pijn van het niet gezien en gehoord worden groot genoeg is, zul je die stap gaan maken en dan zal het je ook lukken.

Net zoals slagroom laten staan gaat lukken als je verlangen naar een gezonder en slanker lichaam groter is dan het kortstondige genot dat een slagroommoorkop oplevert. 

En het levert je op dat je jezelf de waardering, aandacht en liefde zal gaan geven die je nu van de ander wilt krijgen en dat je een gezonde, gelukkige relatie kan gaan aantrekken waarbij je die ander niet meer nodig hebt, maar die ander de slagroom op jouw taart wordt. Niet nodig, maar wel erg lekker!