Meteen naar de inhoud

Waarom je blijft in een moeilijke relatie.

“Eigenlijk zou ik bij hem weg moeten.”

Het woord ‘eigenlijk’ zegt het al. Ze weet dat de relatie niet meer klopt en toch is de stap te groot om te zetten. Hoe komt het dat je soms doorgaat met een relatie terwijl je hart al weet dat het je geen goed (meer) doet? Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Ik noem er een paar.

Angst

Straks ben ik alleen en stel dat ik nooit meer iemand vindt voor wie ik hetzelfde kan voelen of dat er niemand anders is die mij ziet zitten? Ik wil niet alleen zijn!

Verloren tijd

Ik heb zoveel in deze relatie geïnvesteerd. Als ik er nu mee stop heb ik dat allemaal voor niets gedaan. Laat ik het nog maar even volhouden. Als hij het niet meer zo druk heeft, zal het wel veranderen. (of welke andere reden je ook bedenkt die ervoor zal zorgen dat het zal veranderen)

Schaamte

Als deze relatie ook weer mislukt dan zullen ‘ze’ wel denken dat ik niet in staat ben om een relatie te onderhouden. Het moet en zal lukken deze keer!

Hoop

Als ik me anders ga gedragen dan zal hij misschien wel bijdraaien. Als ik nog meer voor hem doe dan zal hij wel zien dat ik het waard ben om voor te kiezen.

Verwachting

Ik kan ook niet meer verwachten, zo interessant ben ik ook weer niet. Ik mag blij zijn dat ik iemand heb. Ik weet wat ik heb en niet wat ik krijg. Met andere woorden, je gelooft niet dat je iets beters kunt krijgen en dat je dan alleen zal blijven, dus blijf je liever is deze moeizame, pijnlijke relatie.

Gevolgen

Hoe moet dat dan straks financieel en hoe kom ik aan een huis? Er komt zoveel op me af en ik weet niet of ik dat allemaal wel voor elkaar kan krijgen.

Kinderen

Dat kan ik niet maken naar de kinderen, ik wacht wel tot ze het huis uit zijn. Kinderen hebben beide ouders nodig en ik kan dit nog wel even volhouden tot ze groter zijn en op eigen benen kunnen staan.

Schuld

Als ik de relatie verbreek is het mijn schuld dat hij verdrietig is en dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ik weet hoe rot ik me voel als een relatie uit gaat en ik wil dat niet een ander aandoen.

Gewoonte

Het was vroeger thuis ook zo dus dit zal wel normaal zijn.

Welke redenen heb jij om in een relatie te blijven waarin je ongelukkig bent?