Meteen naar de inhoud

Waarom het niet lukt toe te passen wat je weet.

“Ik snap het niet, ik weet hoe het zit in mijn relatie, ik weet wat ik anders kan doen en op het cruciale moment doe ik precies hetzelfde als altijd, ben IK nou zo dom of wat?”

Nee, je bent niet dom.

Dit moment komt voor iedereen die gedachten of gedrag wil veranderen. Je hebt inzicht, je hebt geoefend en dan gebeurt er iets onverwachts en BAF daar ga je weer in je oude, vertrouwde reactie.

Hoe komt dat nou?

Het heeft te maken met je automatische fysieke systeem. Dat heeft ook een geheugen.
In jouw jeugd heeft het op onveilige situaties gereageerd met een vecht-, vlucht-, bevries- of please- reactie. Dat was een oerinstinct om te overleven. In elke situatie die daaraan herinnert is je eerste automatische fysieke reactie dezelfde als toen.
Je weet nu met je hoofd hoe het anders kan, maar je lijf moet dit nog integreren. Dat heeft meer tijd nodig.

Onverwacht situaties

Het gaat vooral mis als een situatie zich onverwacht voordoet. Dan ben je niet voorbereid, het overvalt je en voor je het weet neemt je automatische systeem het weer over en ga je weer ‘in de fout.’

Dat lijkt een terugval en dat is het niet. Jouw automatische beschermingssysteem zal geleidelijk aan leren dat die ‘enge’ situaties niet langer eng zijn.

Verbinden met het deel dat weet

Het deel van jou dat niet bang, geschrokken, boos, teleurgesteld is en heeft geleerd en begrepen hoe het echt zit, is ook in jou aanwezig. Hoe meer je je met dat deel verbindt, hoe eerder je in de gaten zult hebben dat je in een oud patroon schiet.
Alles wat jij hebt geleerd en alle inzichten die je hebt gekregen helpen je om steeds sneller door te hebben wat er gebeurt en je te herinneren wat je anders kunt doen. En zodra je het patroon herkent, kun je je er ook van losmaken. Dan heb je een keuze.

Zie het dus niet als een terugval of iets doms.
Je bent in de fase van ‘je lichaam leren dat een angstreactie niet meer nodig is’ en dat kost tijd.

Het kost zoveel tijd als het kost. Je kunt dat niet forceren.
Heb dus geduld met jezelf en wees mild naar jezelf als het niet meteen lukt.