Meteen naar de inhoud

Waarom trekken bindings- en verlatingsangst elkaar aan?

Dit heeft alles te maken met een Universele wetmatigheid, namelijk dat je aantrekt wat je uitzendt en dat je ook dat aantrekt waar je bang voor bent.

Bang om in de steek te worden gelaten

Heb je verlatingsangst, dan kan het zijn dat je in je jeugd veel alleen bent gelaten door je ouders en dat hun gedrag nogal onvoorspelbaar was. Je hebt dus weinig vertrouwen opgebouwd en bent voortdurend bang om in de steek te worden gelaten. Die angst zend je als het ware energetisch uit en is tegelijk vaak zichtbaar in je gedrag.

Bang voor intimiteit

Heb je bindingsangst dan kan het zijn dat je ouders afstandelijk en afwijzend en weinig invoelend waren en dat je daardoor nooit hebt geleerd je gevoelens te uiten en werkelijke intimiteit te ervaren. 

Intimiteit is beangstigend geworden voor je. Als je immers te intiem wordt, word je afgewezen. Die angst voor nabijheid straal je energetisch uit en is tegelijk vaak zichtbaar in je gedrag.

De angsten gaan zich manifesteren

Heb je verlatingsangst dan herken je onbewust/energetisch die afstandelijkheid, want dit ben je gewend van je ouders en jouw angst om verlaten te worden wil zich in de werkelijkheid gaan manifesteren. Je wordt dus als een magneet toegetrokken naar degene met bindingsangst zodat je het ‘bewijs’ van je overtuiging zal gaan manifesteren.

Degene met bindingsangst ervaart eenzelfde iets. De angst voor nabijheid wil werkelijkheid worden en zich gaan manifesteren en als een magneet word je aangetrokken tot iemand die verlatingsangst heeft en jou zal gaan claimen en druk op je zal uitoefenen. Zo zal je gaan ‘bewijzen’ dat intimiteit gevaarlijk is en pijn gaat doen.

Jullie beider angst komt tot leven en het kat en muisspel van aantrekken en afstoten gaat beginnen.

Hoe kun je dit doorbreken?

Dit kan alleen veranderen als je de onderliggende angsten en overtuigingen verandert. Ook als de relatie is verbroken en er een andere partner opduikt is de kans namelijk groot dat hetzelfde patroon zich herhaalt. 

Als je dus een gezonde relatie wilt, onderzoek je angsten en overtuigingen en verander diegene die jou in de weg staan om zo’n relatie aan te trekken.

Als je daar graag hulp bij wilt hebben, laat het me weten via de contactpagina. Je kunt je vraag via een mail sturen of een afspraak voor een gesprek in plannen.