Meteen naar de inhoud

Wat is emotionele verwaarlozing en wat zijn de gevolgen?

Emotionele verwaarlozing is een vorm van psychologische mishandeling waarbij je niet de aandacht, liefde, ondersteuning, waardering en bevestiging hebt gekregen die je nodig had om je emotioneel gezond te kunnen ontwikkelen.

Vaak vindt dit plaats in je jeugd omdat bijvoorbeeld je ouders ook niet geleerd hebben hoe ze een goede emotionele ondersteuning moeten bieden. Het kan echter ook in partnerrelaties voor komen.

Emotionele verwaarlozing heeft grote gevolgen op je leven, je gedrag, je welzijn en je handelen.

Pleasen

Om te kunnen omgaan met het gebrek aan emotionele ondersteuning kun je als kind onbewust de keuze maken om te gaan pleasen. Door te leren invoelen wat je ouders nodig hebben en dit te geven, hoop je de liefde en aandacht en bevestiging te krijgen die je nodig hebt. Dit kan een patroon worden dat je je hele leven blijft volgen waardoor je in je relaties ook veel te veel gericht zult zijn op het welbevinden van je partner ten koste van jezelf (codependentie)

Bindingsangst

Een ander probleem dat kan ontstaan is moeite hebben met echte nabijheid in je relatie. Afstand houden en kiezen voor onbereikbare partners kan veiliger en bekender voelen dan een werkelijk diepgaande verbinding aangaan met een partner. Tegelijk raakt dat weer aan de oude pijn van emotioneel niet krijgen wat je nodig hebt.

Verlatingsangst

Als je veel alleen gelaten bent en niet kon vertrouwen dat je ouders er voor je waren, kun je je gaan vastklampen aan je partner. Je zoekt naar emotionele veiligheid en hoopt die te krijgen door je partner te claimen en zijn gangen na te gaan.

Emotionele armoede

Emotionele verwaarlozing heeft ook vaak tot gevolg dat je niet goed weet hoe je je emoties moet uiten. Vaak kun je ook niet de goede woorden geven aan wat je voelt. Je emotionele woordenschat en het kunnen herkennen van je emoties is onvoldoende ontwikkeld.

Andere vaak voorkomende gevolgen

Depressie, perfectionisme, somberheid, constante zorgen, zelfafwijzing, gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde, gebrek aan zelfzorg, verslavingen, geen grenzen kunnen stellen, eenzaamheidsgevoelens kunnen allemaal een gevolg zijn emotionele verwaarlozing.

De positieve boodschap is, dat dit kan veranderen. Je kunt helen van emotionele wonden en leren jezelf te geven wat je hebt gemist. Dit vraagt tijd en aandacht en de wil om je pijn aan te kijken.

Maar als je deze wonden hebt geheeld, zal dit een grote positieve invloed hebben op alle aspecten van je leven.

Herken je je in bovenstaande en wil je erover verder praten? Maak een bel of zoom afspraak via de contactpagina op mijn site.