Meteen naar de inhoud

Zeg dit niet als je partner stoom afblaast

‘Ik haat die man!’ 

Hartgrondig en vanuit het diepst van haar tenen komt het eruit.
De frustratie over het onrecht dat haar op haar werk is aangedaan.

‘Dat meen je niet echt,’ is de reactie van haar partner, ‘Je weet dat je niet haatdragend bent, je moet niet zo overdrijven.

De reactie laat zich raden.

  • Ofwel, ze zal zich schuldig gaan voelen en haar emoties onderdrukken en in verbloemende taal gaan vertellen wat ze voelt. De oorspronkelijke emotie inclusief het schuldgevoel zal zich in haar systeem gaan vastzetten en op ongewenste momenten weer tevoorschijn komen. Ze zal zich afgewezen voelen.
  • Ofwel, de woede in haar keert zich tegen haar partner, en ze beschuldigt hem ervan dat hij haar in haar ogen niet serieus neemt en niet begrijpt.

Ontkenning van emoties

En ze heeft gelijk. Wanneer je tegen je partner of wie dan ook zegt dat ze niet menen wat ze zeggen, ontken je hun gevoel en geef je hen de boodschap dat ze liegen of zich onjuist gedragen. 

Je ontkent de menselijke realiteit van wat je partner ervaart en dat is een schending van het respect dat de ander toekomt.

Dat reacties heftig kunnen zijn klopt. Maar dat komt ergens vandaan. Er is kennelijk iets heel dieps geraakt, een oude pijn, een frustratie, onmacht. Dat mag er zijn en dit kan een moment van heling zijn als je het laat gebeuren en luistert en op een liefdevolle manier aanwezig bent en begrip toont.

Afwijzing

Zeggen dat iemand niet meent wat hij zegt en voelt is pure afwijzing van de persoon en de ervaring die diegene op dat moment heeft. Ook als de emotie op jou is gericht en er dingen worden gezegd die pijn doen, is het beter de emotie en woorden niet te ontkennen door te zeggen dat ze vast niet worden gemeend. Op dat moment worden ze wel gemeend en hebben ze de ruimte nodig.

Hoe dan wel?

Acceptatie van wat is zonder oordeel en kijken wat er nodig is om de pijn die eronder ligt te helen, dat is wat je in een helende relatie met elkaar of met jezelf doet. Accepteer wat zich voordoet, ook als het heftig is en veroordeel het niet.

Ga kijken welke pijn of overtuiging eronder ligt en laat die toe. 
En wees liefdevol voor jezelf en/of de ander. Dan kan werkelijke heling optreden.