Meteen naar de inhoud

Zelfkritiek en de Wet van resonantie

Wil je gelukkig zijn en een fijne relatie aantrekken?
Laat je zelfkritiek varen!

Kritisch naar jezelf kijken mag, als het opbouwend is en bedoeld om te groeien. Zelfkritiek waarbij je jezelf afbrandt en naar beneden haalt, heeft een leven vol stress, verdriet en teleurstelling tot gevolg.

De Wet van Resonantie

Het gelijke trekt immers het gelijke aan! 
Zelfkritiek zorgt ervoor dat je je slecht voelt over jezelf.
Als jij je slecht voelt over jezelf gaat alles moeizaam en zul je ook moeizame situaties en relaties gaan aantrekken. 
Dat is een wetmatigheid waaraan je niet kunt ontkomen. 

Hoe werkt die Wet van Resonantie dan?

Wat jij energetisch, qua energie, uitstraalt, krijg je terug en zul je gaan ervaren.
Zelfkritiek trekt de vibratie van jouw energie naar beneden. Lage vibraties trekken moeizame, pijnlijke situaties en relaties aan.
Je zou kunnen zeggen dat als je in een relatie zit die jij als moeizaam ervaart omdat je je niet gezien, gehoord, geaccepteerd en erkend voelt, het waarschijnlijk is dat jij een laag zelfbeeld hebt en jezelf regelmatig je kop geeft.

Wanneer jij opbouwend, positief en ondersteunend tegen jezelf praat, zul je jezelf omhoogtillen en komt jouw energie vanzelf in een hogere vibratie. Hoe hoger de trilling van jouw energie, hoe meer liefde, innerlijke vrede, geluk en blij makende ervaringen en relaties jij in je leven zult gaan aantrekken. Dat is waarom het zo lonend is om aan je zelfoordelen en negatieve overtuigingen over jezelf te werken. Heus niet altijd makkelijk, maar de beloning is er dan ook naar.

Mijn ervaring

Als ik kijk hoeveel gelukkiger, tevredener, blijer met mezelf en mijn leven ik nu ben in vergelijking met 10 jaar geleden, dan is dat een wereld van verschil. Natuurlijk blijven er uitdagingen op mijn pad komen en ben ik niet altijd even happy clappy, maar dat is deel van het leven. Iedereen krijgt met uitdagingen op zijn pad te maken, omdat die de mogelijkheid tot groei in zich dragen. En groei is een van de redenen waarom we hier zijn.

Zelfaanvaarding

Hoe meer jij jezelf echter aanvaard zoals je bent en dus liefhebt, hoe makkelijker je de uitdagingen die het leven biedt het hoofd zult kunnen bieden. Dit begint ermee dat je accepteert dat je helemaal okay bent zoals je nu bent. Er is niets mis met jou. Je bent zoals je bent door de ervaringen die je hebt gehad en de keuzes die je naar aanleiding daarvan hebt gemaakt in je leven en die heb je allemaal naar beste weten en kunnen gemaakt vanuit wie je op dat moment was. 

Vanuit die acceptatie van hoe je nu bent, kun je gaan kijken wat je anders zou willen in je leven en wat daarvoor nodig is en geleidelijk aan veranderingen gaan aanbrengen, eventueel met hulp van een therapeut of coach als je er zelf niet helemaal uitkomt.

Wanneer je jezelf ondersteunt in dat proces door jezelf de tijd te gunnen, geduldig te zijn, mild naar jezelf te zijn en jezelf op een opbouwende manier te bemoedigen als het niet meteen lukt, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk veranderingen gaat bemerken in je leven.

Ondanks de uitdagingen die ik nog steeds in mijn leven heb, zit mijn basis geluksgevoel nu ver boven de nullijn en tien jaar geleden zat dat meer onder de nul dan erboven. Dat is het resultaat van steeds meer zelfliefde en de bereidheid de oorzaken van mijn zelfkritiek onder ogen te zien en te helen.

En daar kan jij ook komen als je jezelf durft te gaan zien zoals je echt bent.
Een prachtig mens, met je eigen kwaliteiten en rarigheden, die er helemaal mag zijn.

Herken je jezelf in dit artikel, heb je veel zelfkritiek en zou je hulp willen om liefdevoller met jezelf te leren omgaan?
Ik help je graag! In een vrijblijvend eerste gesprek kunnen we samen kijken naar jouw situatie en wat jij nodig hebt. Je beslist daarna zelf of je verder wilt gaan. Op de contactpagina vind je de mogelijkheid een afspraak in te plannen of eerst een vraag te stellen.