Meteen naar de inhoud

Checklist: Is mijn relatie (nog) gezond?

Het is niet altijd duidelijk wat nu een gezonde en wat een ongezonde relatie is. Een relatie kan gezond beginnen en heel geleidelijk, bijna zonder dat je het merkt overgaan in een ongezonde relatie.

Doordat het zo geleidelijk gaat, heb je het vaak niet in de gaten, behalve dat je je steeds ongemakkelijker en ontevredener kan gaan voelen. Maar ach, iedereen heeft weleens wat, nietwaar?

Dat kan zo zijn en toch…een gezonde relatie vraagt ook alertheid en op tijd bijsturen. Twijfel je of ben je gewoon nieuwsgierig hoe het er in je relatie voorstaat, beantwoord dan de volgende vragen eens voor jezelf:

  • Voel ik me ontspannen als ik bij mijn partner bent?
  • Voel ik me veilig, ondersteund en gewaardeerd?
  • Voel ik me goed over mezelf als ik bij mijn partner bent?
  • Worden mijn grenzen gerespecteerd door mijn partner?
  • Durf ik eerlijk naar mijn partner te zijn en vertrouw ik hem?
    Is mijn partner eerlijk naar mij en vertrouwt hij mij?
  • Voel ik mij gelijkwaardig aan mijn partner?

Hoe meer vragen je met ‘nee’ beantwoordt, hoe ongezonder je relatie is. Kijk eens bij elke ‘nee’ wat er nodig is voor jou om het te veranderen en maak het bespreekbaar. Staat je partner daar niet voor open dan is ook dat een teken aan de wand.

Mocht je veel ‘nee’s’ hebben, ga eens tijd vrijmaken om met jezelf alleen te zijn en je relatie met je partner en met jezelf eens grondig onder de loep te nemen. Je relatie, je thuisfront, is de basis waarin je je zou moeten kunnen opladen, nieuwe energie krijgen, veiligheid en geborgenheid ervaren. Als dat er niet is, dan zal het je het tegenovergestelde bieden en je eigenwaarde, zelfvertrouwen, en zelfrespect beetje bij beetje afbrokkelen tot er niets meer van over is. Vraag je af of je relatie dat waard is.

Vind je het lastig om dat onderzoek alleen te doen, dan kun je altijd een of twee sessies inplannen waarin ik met je meekijk en denk.