Zit jij in een knipperlichtrelatie?
Dan zou dat kunnen betekenen dat een van jullie bindingsangst heeft en de ander verlatingsangst. Vaak trekken personen met deze angsten elkaar aan.
Hoe werkt dat dan?
In de beginfase van verliefd zijn is alles koek en ei. Bindingsangst geniet van het veroveringsspel en Verlatingsangst is dankbaar iemand gevonden te hebben die interesse heeft.
Touwtrekken
Dan neemt de relatie vastere vormen aan. Verlatingsangst gaat verwachtingen uiten, wil de relatie vastere vorm geven. Bindingsangst voelt nattigheid en gaat redenen bedenken waarom Verlatingsangst toch niet zo geweldig is en gaat meer afstand nemen. De ene keer zoekt ie toenadering en de andere keer duwt ie Verlatingsangst weg.
Het touw breekt
Verlatingsangst voelt ook nattigheid en gaat harder trekken en meer claimen. Bindingsangst krijgt het Spaans benauwd en verbreekt de relatie. Gelukkig Vrij!
Nu verdwijnt de paniek en angst bij Bindingsangst weer en krijgt liefde weer ruimte. Verlatingsangst wordt weer interessant en Bindingsangst wordt weer verliefd.
Het touwtrekken begint opnieuw
Verlatingsangst krijgt weer hoop, want Bindingsangst is weer net zo attent en lief als in het begin van hun eerdere relatie. Verlatingsangst geeft toe omdat ze zo verlangt naar een partner dat ze geen weerstand kan bieden aan de beloftes en geeft de relatie weer een kans. En zo begint het spel opnieuw.
Dit aantrekken en afstoten kan eindeloos zo doorgaan als de onderliggende oorzaken niet worden aangekeken. In een gezonde relatie kun je elkaar vrijlaten en tegelijk een diepe verbinding aangaan.