Meteen naar de inhoud

Hoe jij met emoties omgaat speelt een grote rol in je relatie

Als je emoties door je lichaam kan laten stromen, ze kan erkennen voor wat ze zijn; signalen die je een aanwijzing geven over wat je nodig hebt of wat je fijn vindt, kun je een gezonde relatie opbouwen.

Heb je echter geleerd dat bepaalde emoties niet gewenst zijn of niet horen dan kan dat geleid hebben tot emotionele blokkades, pijnplekken en/of trauma’s die zich ergens in je lichaam hebben vastgezet.

Als jouw partner dan iets zegt of doet wat een pijnplek raakt, reageert jouw stresssysteem daar direct op en reageer je automatisch op een ongezonde manier:

  • Je loopt weg
  • Je verstijft
  • Je gaat verwijten maken
  • Je haalt op hoge toon je gram
  • Je stopt met luisteren
  • Je drukt je gevoel weg zodat je niets meer voelt
  • Je gaat je partner vertellen wat hij allemaal verkeerd doet.
  • Deze reacties, die in feite vecht-, vlucht- of bevriesreacties zijn, maken het bijna onmogelijk om nog op een gezonde manier te reageren op wat er wordt gezegd.

Omdat het vaak herhalende patronen zijn, gebeurt dit telkens weer en maakt het dat jullie steeds meer intimiteit kwijtraken en relatiestress steeds meer op de voorgrond komt.

Praat over je diepste emoties.

Ruzies en onenigheden in je relatie gaan vaak over iets anders dan waar het over lijkt te gaan. Als ik mijn man verwijten maak of ongenuanceerd zwartwit reageer op wat hij zegt, zit daar altijd frustratie, onmacht of angst onder die met heel andere dingen te maken heeft.

Angst voor tekort bijvoorbeeld of angst niet goed genoeg te zijn of verkeerde beslissingen te nemen. Doordat ik inmiddels mezelf en mijn emotionele reacties aardig ken, weet ik vaak snel wat er aan de hand is en kunnen we daarover praten. 

Dat heb ik geleerd door steeds open met mijn man te praten over wat ik voel en uit te vinden wat er werkelijk aan de hand is en welke behoefte of verlangen er op een diepere laag onder ligt. Door dit te doen kon mijn reactiepatroon geleidelijk aan veranderen en komen heftige reacties steeds minder voor. Het is bevrijdend omdat emoties niet meer beangstigend zijn maar een middel om te helen en om te ontdekken waar mijn behoeften en verlangens liggen.

Praat dus over je emoties en zoek samen uit wat er onder ligt aan behoeftes of verlangens. Dit vergroot de intimiteit tussen jullie en het begrip voor elkaar.