Meteen naar de inhoud

Innerlijk Kind Werk bij moeilijke relaties

Dat is lange tijd mijn insteek geweest. Ik ergerde me er zelfs aan. Dat gezever over dat innerlijke kind. Ik heb er niks mee, hoef er niks mee. Ik had er een enorme weerstand tegen. Bovendien, ik had een fijne jeugd gehad, dus hoezo Innerlijk Kind Werk?

Maar het bleef maar langskomen en hoe vaker het langskwam hoe groter mijn weerstand werd. En toen stelde een toenmalige coach in een sessie voor om eens in gesprek te gaan met mijn innerlijk kind. “Niet nodig, geen zin in,” was mijn reactie.

Uiteindelijk na wat heen en weer gepraat heb ik toch die stap gezet omdat mijn coach me kon laten inzien dat het belangrijk zou kunnen zijn en me verder zou kunnen helpen.

Eerst even iets over je innerlijk kind

Je innerlijk kind is je connectie met de pure jij, je ziel, zoals je oorspronkelijk bent. Je innerlijk kind kent jouw enthousiasme, je passie, je levensvreugde. Allemaal dingen waar ik nog niet zo heel erg feeling mee had.

En tegelijk is je innerlijk kind waarschijnlijk nog getraumatiseerd door gebeurtenissen in je jeugd die het niet heeft kunnen verwerken. Gebeurtenissen die jij ver weg hebt gestopt zodat je ze niet meer hoeft te herinneren en te voelen. Maar daardoor laat het jou soms reageren op manieren waar je niet gelukkig van wordt.

Wanneer je je innerlijk kind kunt helpen helen, heel jij gelijk mee.

De ontmoeting met mijn innerlijke kind

Ik moet bekennen dat het eerste contact niet heel florissant verliep. Ik behandelde mijn kind alsof ik liever had gehad dat het er niet was. Ik sprak het heel volwassen toe en zat nog steeds in mijn weerstand.

Met hulp van mijn coach, die mij liet zien hoe je met je innerlijk kind contact kunt maken, ermee kan praten en het kan helpen, veranderde dat langzaamaan. Toen ik eenmaal werkelijk hartscontact had kunnen leggen begon mijn innerlijk kind me ook dingen te vertellen. Dingen die er gebeurd waren in mijn jeugd die ik zelf was ‘vergeten’.

Hoe het in werkelijkheid was

Ik ben een jaar na mijn zus geboren, die dat eerste jaar heel veel zorg nodig had en vaak in het kinderziekenhuis in Rotterdam verbleef. Mijn ouders, die in Zeeland woonden, werden regelmatig opgeroepen omdat het erop leek dat mijn zus het niet zou redden.

Dit was een heel spannende tijd voor hen en, niet gepland, werd mijn moeder in die periode zwanger van mij. Er was geen ruimte voor mij, geen aandacht, want alle aandacht en zorgen gingen naar mijn zus. Dat heeft mij onbewust doen besluiten onzichtbaar te worden, me aan te gaan passen, te pleasen.

Ik was helemaal van mijn stuk toen ik het verdriet en de eenzaamheid voelde bij mijn innerlijk kind. Ik had geen idee.

Er is nog veel meer boven gekomen tijdens de sessies, die ik ook zelf thuis ben gaan doen, waarbij er heel veel kwartjes op hun plek vielen. Veel van mijn gedragingen en reacties op situaties in mijn leven en zeker mijn pijnlijke relatieleven vonden allemaal hun oorsprong in die kindertijd. 

En dat terwijl ik echt het beeld had van een fijne jeugd en me altijd gelukkig heb geprijsd met mijn ouders.

Weerstand

Mijn weerstand tegen innerlijk kind werk bleek alles te maken te hebben met mijn onbewust weten dat het mijn jeugdbeeld omver zou werpen.

Mijn reactie naar mijn innerlijk kind was hetzelfde als mijn ouders naar mij hadden gehad. Ik had liever dat ze er niet was geweest. Dat was een pijnlijke constatering… en ik was blij toen ik daar verandering in kon brengen.

Innerlijk Kind Werk, zo behulpzaam!

Zoveel van je huidige ongewenste reacties op gebeurtenissen, personen en in je relaties vinden hun oorsprong in je jeugd. Het is dus zo waardevol om daarnaar terug te keren en bij de wortel te helen wat er nodig is, zodat je echt dingen kunt veranderen.

Innerlijk Kind Werk is nu een van mijn favoriete hulpmiddelen. Ook in mijn coaching merk ik hoe inzicht gevend en helend Innerlijk Kind Werk is. Het geeft zoveel zelfinzicht en het helpt zo om je huidige gedragingen te begrijpen en milder naar jezelf te worden en oude patronen te doorbreken.

En als je je innerlijk kind kunt helpen helen, zet jij gelijk ook weer een stap in je helingsproces.

Praat jij weleens met je innerlijk kind? Zou je het eens willen ervaren? Laat het me weten via een bericht op de contactpagina dan kunnen we samen kijken op welke manier we dit het best kunnen doen.