Meteen naar de inhoud

Is jouw relatie gezond?

Om te weten of jou relatie gezond is, moet je eerst weten wat een gezonde relatie betekent. Daar zijn veel definities voor.
Ik heb zelf een aantal ongezonde relaties gehad en heb nu een gezonde relatie. Als ik kijk naar de verschillen dan kan ik een aantal kenmerken noemen die voor mij gelden. 

Voor mij betekent een gezonde relatie:

 • Ik voel me veilig bij mijn partner en op mijn gemak
 • Ik laat mezelf zien zoals ik ben, ik doe me niet anders voor om in de smaak te vallen.
 • Ik praat over wat me niet bevalt in de relatie en luister naar de gedachten van mijn partner hierover.
 • We zoeken samen naar een win-win oplossing als er problemen zijn.
 • We vertrouwen elkaar no matter what.
 • Ik leef me in mijn partner in en hij in mij zodat we elkaar steeds beter leren begrijpen.
 • We hebben geduld met elkaar en beseffen dat we beiden goede en minder goeie momenten hebben.
 • We uiten onze liefde naar elkaar en uiten onze waardering voor elkaar regelmatig.
 • We zijn beiden bereid naar ons eigen aandeel te kijken als er conflicten zijn.
 • We hebben respect voor elkaar. We accepteren dat we anders denken over bepaalde zaken en proberen niet de ander van ons gelijk te overtuigen.
 • We hebben allebei onze eigen hobby’s, bezigheden en contacten naast onze gezamenlijke en geven elkaar daar de ruimte voor.
 • Ik doe dingen voor mijn partner omdat ik dat wil, niet om iets van hem te krijgen. Als ik merk dat ik iets terug wil hebben of het gevoel heb dat ik ‘alles doe’, weet ik dat ik over mijn eigen grenzen heen ben gegaan en maak ik dat bespreekbaar en doe een stap terug.
 • Ik ben respectvol in hoe ik tegen mijn partner praat. Hij is waardevol voor mij en ik ben waakzaam geen denigrerende, afbrekende, veroordelende, beschuldigende dingen tegen hem te zeggen. Ook hier geldt weer, als ik dat toch doe, dan heb ik innerlijk werk te doen, want dan is er in mij iets wat gezien wil worden.
 • Ik blijf mezelf ontwikkelen en helen. Mijn partner doet dat ook. Dat houdt onze relatie en onze liefde levend.
 • Als er conflicten zijn dan praten we erover en streven ernaar echt te luisteren naar elkaar en elkaar de ruimte te geven om alle gevoelens en gedachten te uiten die spelen. 
 • We streven ernaar om met onze verschillen in karakter, manieren van doen en keuzes om te gaan en elkaar daarin te accepteren en respecteren.

Niet perfect

Nu hoeven niet alle bovengenoemde punten vlekkeloos te verlopen. Dat is bij ons ook niet zo. Het gaat er vooral om dat van beide kanten de wil er is om op die manier met elkaar om te gaan en dat dit in het algemeen zo is. En dat, als dat een keer niet gebeurt, ieder de vrijheid voelt om dat aan te kaarten en dat erover gepraat kan worden.

Als dit niet kan, als je op je tenen moet lopen, je onveilig, niet gewaardeerd, gekleineerd, gemanipuleerd, ontkend, onzeker etc. voelt, als er steeds ruzies en onenigheden zijn, dan zitten er ongezonde aspecten in je relatie waar je eens nader naar zou kunnen kijken. Er is altijd een oplossing, het vraagt alleen zelfonderzoek om uit te vinden wat er mist en wat er nodig is.

Zijn er punten die voor jou niet goed lopen en wil je weten wat er nodig is om dat te veranderen, stel dan je vraag via de contactpagina of boek een gratis vrijblijvend verkenningsgesprek waarin we samen kijken wat in jouw situatie nodig is en hoe ik je daarbij zou kunnen ondersteunen.