Meteen naar de inhoud

Kritiek is desastreus in elke relatie

“Wat ben je toch ook onhandig! Ik kan het ook maar beter zelf doen allemaal want als ik het jou laat doen komt er niks van terecht.”

Kritiek.
We kunnen er wat van.
We weten precies wat de ander zou moeten doen en laten en hoe dingen zouden moeten zijn.
Dat een ander het anders ziet, of het op een andere manier doet, doet er niet toe, want jij weet het beter en hebt gelijk. Het is de oorzaak van alle problemen die we in relaties en wereldwijd tegenkomen.

Overlevingsstrategie

Kritiek is een overlevingsstrategie. Het zorgt ervoor dat je afwijst wat je mogelijk schade zou kunnen berokkenen, met de nadruk op mogelijk. Door je leven heen heb je van alles ervaren en op basis van die ervaringen heb jij besloten wat de veiligste manier is om de wereld om je heen onder controle te kunnen houden. Je hebt bepaalt wat goed en fout is, hoe iemand zich hoort te gedragen, hoe het leven zou moeten zijn.

En voldoet iets niet aan je eisen, of is het buiten je comfortzone, of ben je bang dat iets afwijzing of woede tot gevolg zal hebben, dan is kritiek op jezelf of de ander dé meest voorkomende manier om jezelf te beschermen, je territorium af te bakenen of te hopen dat de ander je kritiek ter harte zal nemen en zich zal voegen naar jouw aangeleerde wensen.

Het heeft een desastreus effect op je relatie. Het haalt jou en/of je partner naar beneden en zorgt ervoor dat je jezelf klein, nietig, schuldig, schaamtevol, onbemind, niet goed genoeg gaat voelen.
En daar blijf je heel lang last van houden.

Het kan anders

Een van de mooie dingen in een helende relatie is dat je ernaar streeft oordelen los te laten en toe te laten wat er is, hoe dat er ook uit mag zien.  Moet je dan alles maar goed vinden? Nee hoor, helemaal niet.
Je mag wel de ander accepteren zoals die is, ook als dat heel anders is dan jij.
Vanuit die acceptatie kun je op een vriendelijke manier laten weten wat iets met je doet en hoe jij ertegenaan kijkt.

Vervolgens kun je in overleg met elkaar een weg vinden waar jullie je allebei goed bij voelen. Dan creëer je dat de ander én jijzelf je gehoord, geaccepteerd en gezien voelen en kunnen jullie je vrij voelen om te zijn wie jullie zijn.
Maar het begint met volledige acceptatie van alle gevoelens en gedragingen van elkaar als dat wat er op dat moment is. Vandaaruit ga je verder.

Kritiek wijst af wat er is

Kritiek accepteert niet wat er is en wil iets anders.
Als kritiek niet mogelijk zou zijn, zou de wereld er dan uitzien zoals nu? Zou jij je hetzelfde voelen als nu?

Laten we bij onszelf beginnen en zelfkritiek en kritiek op onze partner steeds meer loslaten en vervangen door liefdevolle aanvaarding van wat er is, begrip en overleg.

Verander de wereld, begin bij jezelf en je relatie!

Wil je reageren op dit artikel of heb je een vraag? Stel hem via de contactpagina door een mail of bericht te sturen.