Meteen naar de inhoud

Relatieverslaafd

We hebben echt heel goede momenten samen, dan voel ik zo dat we soulmates zijn. We hebben zo’n hechte band en kunnen uren praten en vrijen.

Maar dan zijn we bijvoorbeeld bij vrienden en dan behandelt hij me weer alsof ik een vage kennis ben of zo of hij maakt opmerkingen over mij waardoor ik me zo te kijk gezet voel en dan ben ik weer zo teleurgesteld in hem, dat hij me niet steunt en doet of ik niks voorstel en daar heb ik dan zo’n verdriet van. En dan voel ik me zo diep eenzaam.

En dan ben ik ook boos op hem omdat we het er al zo vaak over gehad hebben en elke keer flikt ie het weer. 

Ik zou eigenlijk bij hem weg moeten gaan, maar ja, je gaat niet weg bij je soulmate. Het lijkt wel of het alleen goed is als we samen zijn en alles daarom heen telkens moeizaam gaat en ongemakkelijk is.

We zijn al wel een paar keer uit elkaar gegaan, maar dan mis ik hem zo verschrikkelijk en als hij dan na een paar weken weer een appje stuurt dat hij me ook zo mist dan ga ik toch weer reageren en dan spreken we toch weer af. We kunnen gewoon niet zonder elkaar, want we houden echt van elkaar. 

Ik wil zo graag dat het goed gaat en daar doe ik zo mijn best voor. Ik maak het hem naar de zin en pas me aan zijn wensen aan. Eigenlijk loop ik een beetje spitsroeden, want ik ben steeds maar bezig mijn best te doen om geen onenigheid te krijgen en ervoor te zorgen dat hij echt voor me kiest en me support. Ik zeg het maar niet meer als hij me kwetst, want zo’n gesprek gaat toch altijd hetzelfde. Hij ziet het niet en begrijpt het niet en legt het toch weer bij mij. 

Maar ondanks alles voel ik dat we bij elkaar horen en als we dan weer een tijdje uit elkaar zijn, dan voel ik me zo leeg en lijkt alles zo zinloos. En dan ben ik toch wel weer blij als het weer goed komt.

Maar ik begrijp hem ook wel want hij heeft het niet makkelijk gehad vroeger, dus ik probeer hem zoveel mogelijk te helpen waar ik kan en geduld te hebben. Het zal wel goed komen, als hij zijn dingen heeft opgelost. 

Herkenbaar?

Dan is de kans groot dat je kampt met relatieverslaving.

Bij relatieverslaving ben je niet verslaafd aan je relatie, maar weet je dat je relatie niet gezond is, niet gelijkwaardig en te veel pijn oplevert, maar lukt het je niet ervan los te komen.

Relatieverslaving gaat niet zomaar over.

Vaak neemt het na verloop van tijd steeds ernstiger vormen aan.
Het is dan ook niet eenvoudig om hier zonder hulp uit los te komen.

De oorsprong ligt meestal al in je jeugd doordat je moeilijke situaties hebt meegemaakt, bijvoorbeeld wanneer je niet emotioneel ondersteund bent, er geen aandacht voor je was, je gepest bent, mishandeld, misbruikt, je ouders beloften niet nakwamen, of onvoorspelbaar waren in hun gedrag.

Deze manier van omgaan met elkaar is jouw voorbeeld geweest en onbewust trek je dan als volwassene partners aan met wie je in eenzelfde soort relatie terecht komt.

Grote hoogten, diepe dalen.

Een van de kenmerken van relatieverslaving is ook dat de relatie heftige emoties kent, zowel grote hoogten als diepe dalen. De grote hoogten laten je geloven dat dit echt de liefde van je leven is. De dalen laten je, interessant genoeg, hetzelfde geloven. Als hij immers niet echt de liefde van je leven was zou je daar niet zo kapot van zijn en zo wanhopig naar hem verlangen. Je zoekt naar de highs en daar teer je op, de lows redeneer je weg of bagatelliseer je.

Vaak is het ook zo dat een gezonde relatie al snel als saai wordt ervaren omdat hierin geen sprake is van die extremen in emotie.

Wat is er nodig om te herstellen?

Er zijn een aantal stappen die nodig zijn om te herstellen van relatieverslaving.

  • De eerste stap is ook hier om zelfonderzoek te doen om te achterhalen waar die heftige emoties vandaan komen en wat de link is met hoe je nu reageert in je relatie.
  • Een tweede stap in het herstelproces is dat je deze emoties van angst, verdriet, eenzaamheid, verlatenheid echt gaat durven voelen. Dat klinkt niet fijn want daar ben je juist al die tijd voor weggelopen, maar het is noodzakelijk om eruit te komen.
  • Het is ook belangrijk om jezelf meer aandacht te gaan geven en echt een emotionele verbinding met jezelf aan te gaan, zodat je niet meer emotioneel afhankelijk van die ander bent om je goed te voelen.
  • Je eigenwaarde en zelfvertrouwen mogen sterker worden zodat je ook alleen gelukkig kunt zijn.
  • En last but not least, is het van belang om te leren hoe een gezonde relatie werkt, hoe je conflicten oplost, hoe je communiceert met elkaar, hoe je je grenzen stelt.

Al met al is dit een diepgaand proces en vraagt het inzet om werkelijk los te komen van relatieverslaving. 

Maar het resultaat is die moeite echt waard. 

  • Je komt in rustiger vaarwater, zowel emotioneel als in je denken. 
  • Je gaat je veel beter over jezelf voelen en jezelf de moeite waard vinden. 
  • Je zult niet meer 24/7 met je relatie bezig zijn waardoor er ruimte komt voor zoveel andere dingen die het leven leuk maken. 
  • Je zult een stabiele relatie kunnen aantrekken waarin er geen sprake meer is van een voortdurend aantrekken/afstoten, maar waarin je op elkaar kunt rekenen en werkelijke steun kunt ervaren.
  • De heftige paniek en angst als je alleen bent zullen verdwenen zijn. Je zult je op je gemak voelen alleen.

Wacht niet te lang!

Dit is een oproep vanuit mijn hart. Uit ervaring kan ik je zeggen, dat het niet vanzelf overgaat en steeds moeilijker en heftiger wordt naarmate je langer in de verslaving blijft. Maar als je die stap durft zetten, eventueel met hulp, en al die stappen durft aangaan dan is het zo fijn om het achter je te kunnen laten en zo de moeite waard! Dan vraag je je misschien zelfs af waarom je dat niet eerder hebt gedaan.

En dan kun je ook een gezonde relatie met een partner gaan aantrekken.

Eerlijk is eerlijk, dat is ook wennen, omdat een gezonde relatie wezenlijk anders functioneert dan een relatie vanuit emotionele highs en lows, maar de innerlijke rust en de ontspannen manier van leven die ervoor in de plaats komen maken het leven zoveel meer de moeite waard!

Herken je je hierin en voel je dat het voor jou zover is dat je uit die vicieuze cirkel wilt stappen en wil je weten hoe je dat moet aanpakken, stuur me dan een bericht of plan een gratis en vrijblijvend verkennend gesprek in via de contactpagina. Dan kunnen we samen kijken wat voor jou behulpzaam kan zijn.