Meteen naar de inhoud

Ik ben niet zoals jij denkt

Je bent een geweldige vrouw, ik hou veel van je, weet je dat. Je bent slim, lief leuk.” 

Ik hoorde de woorden en ik geloofde ze niet. Ik dacht: “Als je wist hoe ik echt was zou je dat nooit zeggen.”

Innerlijke strijd

Ik was in mezelf altijd in strijd, ik vond het heel lastig om met mezelf te moeten leven, met de voortdurend tegenstrijdige gedachten, met de wanhoop en de verwarring omdat ik niet meer wist wat ik moest doen om het leven aan te kunnen en gelukkig te zijn in mijn relatie.  Mijn schuldgevoel over alle keuzes die ik had gemaakt die tegen mijn eigen wezen ingingen en het toch niet anders kunnen…het was me teveel. Het was chaos in mijn hoofd. Ik vond mezelf een slecht mens, een waardeloos prul, ik had er beter niet kunnen zijn.

Onecht

Het had alles te maken met het feit dat ik me anders voordeed dan ik was.

Dat maakte dat ik geen waarde hechtte aan wat er tegen me gezegd werd. Ik wist immers diep van binnen dat ik mezelf niet liet zien zoals ik was.

Ik wist dat ik niet zo lief was als ik leek en dat ik vaak inwendig boos en teleurgesteld was. Ik leefde niet mijn eigen leven maar het leven van mijn partner en hield mezelf voor dat dat okay was. En mijn binnenste protesteerde door boosheid, minachting voor mijn partner, teleurstelling, ergernis.

Het wringt en wringt

Wanneer je jezelf verbergt en je heel anders voordoet dan je voelt, gaat dat wringen, altijd. Je bent steeds bang om door de mand te vallen. Als je codependent bent doe je je voortdurend anders voor dan je bent. Er zijn maar weinig vlakken waarop je werkelijk jezelf durft te zijn.

Daarbij maak je als codependent een cruciale denkfout als het aankomt op de oplossing voor je ongelukkig zijn.

Gedachtenkronkels

Het is een complexe gedachtegang die je erop na houdt. Je past je aan omdat je hebt geleerd in je vroege jeugd dat dat de manier was om enigszins veilig te zijn en er toch bij te horen. 

Maar dat aanpassen betekent dat je jezelf niet meer kunt laten zien en daar reageert je binnenwereld op met onvrede.

Als codependent trek je daar niet de conclusie uit dat dat ligt aan je aanpassingsgedrag. Nee, je denkt dat je onvrede komt omdat je de buitenwereld en de situatie zoals die is niet voldoende accepteert. 

Vicieuze cirkel

En daarmee is het cirkeltje rond.

Je gaat nog meer je best doen de buitenwereld te plezieren om je goed te voelen over jezelf. Je binnenwereld komt nog meer in opstand, wat jij als ontevredenheid en ondankbaarheid interpreteert en dus ga je nog beter je best doen te accepteren hoe het nu eenmaal is. En zo wordt de vicieuze cirkel in stand gehouden.

Om hier uit te stappen is het nodig dat je gaat zien dat dit een heilloze weg naar beneden is. Het wordt nooit beter omdat je naar de verkeerde oplossing kijkt. 

Naar binnen gaan

Wat er echt nodig is, is dat je naar binnen gaat kijken, naar wat jij nodig hebt en wat jij belangrijk vindt en graag wilt. Als codependent weet je dat vaak niet meer zo goed. Je bent zo bezig met die ander dat het echt zelfonderzoek kost om weer te weten wat voor jou belangrijk is en wat jij graag wilt met je leven.

Innerlijk Kind Werk

En het is belangrijk dat je gaat kijken of het nog wel nodig is om je aan te passen. Wellicht dat het vroeger de beste manier was om in jouw familie staande te blijven, maar nu ben je volwassen en kun je je eigen keuzes maken.

Een van de meest behulpzame manieren die ik ken om nieuwe keuzes te leren maken is Innerlijk Kind Werk waarbij je contact maakt met het kind in jou dat die keuze destijds maakte en dat kind gaat geven wat het toen ontbeerde.

Hulp

Die aandacht op jezelf gaan richten is echt noodzaak en tegelijk voor een codependent of een relatieverslaafde een moeilijk te nemen stap. Het kan erg inspelen op een gevoel van onveiligheid en angst voor afwijzing.

Het kan dus fijn zijn een steun in de rug te hebben hierbij, bijvoorbeeld door een coach of therapeut, die je hierin stap voor stap kan begeleiden, zodat je er niet alleen voor staat.

Egoïstisch

Ook kan het gevoel egoïstisch te zijn als je tijd aan jezelf besteed al snel optreden. Je bent dat niet gewend en het voelt al gauw verkeerd.

Wat kan helpen is te weten dat als jij goed in je vel steekt, dat op iedereen in je omgeving een positief effect zal hebben. En zeg nou zelf, als aandacht voor jezelf zowel jou als je omgeving positief beïnvloedt, is dat dan niet het effect wat je nu al die tijd al probeert te bereiken en wat steeds niet lukt?

PS. Als je weer wat feeling wilt krijgen met je eigen wensen en verlangens, normen en waarden kan Attitudinal Healing heel behulpzaam zijn. Wekelijks is er een gratis online bijeenkomst. Je vindt hier meer informatie.