Meteen naar de inhoud

Ontspannen terwijl je partner druk bezig is

‘Het lukt me gewoon niet om rustig een boek te lezen als mijn man druk bezig is.’ Ze klinkt geërgerd. “Ik had me zo verheugd op het lezen van mijn nieuwe roman en uitgerekend als ik wil gaan lezen gaat hij allerlei klussen in de tuin doen.’

“Ja, en..?” vraag ik.

“Nou dan is het voor mij al klaar. Ik zit dan echt niet meer rustig als hij druk bezig is. Dan ga ik ook maar wat doen want van rustig lezen komt dan toch niks.” 

“Zegt hij er dan wat van dat jij zit te lezen?” vraag ik.

“Nee, maar daar gaat het niet om. Ik zit dan gewoon niet meer rustig als hij druk aan het werk is. Dan voel ik me zo schuldig dat ik op mijn luie reet zit terwijl hij zich uit de naad werkt. Dan kan ik beter ook maar wat gaan doen.”

“En hoe voel je je daar dan over?” vraag ik

“Nou dan heb ik de pest in. Dan ben ik best wel chagrijnig en dan ben ik niet al te zachtzinnig met mijn potten en pannen zal ik maar zeggen.”

Dit is bij codependentie een veel voorkomende situatie.

Kiezen voor jezelf en doen wat je leuk vindt en waar je behoefte aan hebt roept al snel schuldgevoelens op. Zeker als je partner druk bezig is terwijl jij ontspannen een boek wilt lezen of een bad wilt nemen, steekt het schuldgevoel de kop op. Onrust is direct het gevolg en weg is de lekker ontspannen tijd voor jezelf. 

Gericht op de ander

Hoe komt dat nou dat je niet rustig kunt zitten wanneer de ander druk bezig is? Dat heeft alles te maken met jouw gerichtheid. Je bent gericht op je omgeving, op je partner. Je hebt het op je genomen om je zoveel mogelijk aan te passen aan hem (of aan anderen in je omgeving, familie, kinderen, collega’s) en dat betekent dat als hij druk bezig is, jij niet iets voor jezelf kunt gaan doen. Je doorbreekt dan immers een gewoontepatroon en dat geeft onrust, spanning, angst.

Hoe kun je zelf dat patroon gaan doorbreken?

 • Het begint al door je te realiseren dat dit aangeleerd gedrag is en dus veranderd kan worden.
 • Wees niet bang voor de onrust en probeer die niet die weg te werken door snel ook maar iets te gaan doen. Blijf gewoon zitten waar je zit en ga voelen. 
 • Je kunt herinneringen die eventueel boven komen op dat moment of later onderzoeken op waarheid en bepalen of je de overtuiging die je eraan hebt gekoppeld, in dit geval waarschijnlijk iets in de trant van: ”Ik hoor niet te ontspannen als mijn man druk bezig is,” erin wilt houden of los wilt laten. De vier vragen van Byron Katie kunnen hierbij behulpzaam zijn.

  Is het waar? 
  Kan ik dat zeker weten? 
  Hoe voel ik mij als ik dit geloof? 
  Hoe zou het zijn als ik dit niet kon denken?

  Keer je overtuiging om!

  Bedenk zoveel mogelijk omkeringen en kijk of die ook waar zouden kunnen zijn.
  Bijv. ‘Ik mag wel…’  of ‘Mijn partner hoort niet….als ik…’ of ‘ik moet juist…als mijn partner…’
 • Realiseer je dat jij een prettiger persoon voor je partner zal zijn als jij in je eigen behoefte hebt voorzien. Beter dan dat je chagrijnig bent omdat je je hebt aangepast tegen je zin in.
 • Vraag eens aan je partner hoe hij het vindt als jij een boek leest terwijl hij aan het klussen is. Je zou nog weleens verrast kunnen zijn door het antwoord. Bespreek je onrust met hem en vraag hem om hulp die te doorbreken.
 • Om het te oefenen, ga regelmatig opzettelijk als hij druk bezig is iets ontspannend voor jezelf doen. Zo leer je je er comfortabeler bij te voelen.

Geduld

Het zal waarschijnlijk tijd kosten om dit patroon te veranderen. Dit heeft er ook mee te maken dat er onder codependent gedrag ingeslepen patronen van gebrek aan eigenliefde zitten die het kiezen voor jezelf moeilijk maken. Heb dus geduld met jezelf.

Ik heb er best lang over gedaan om me comfortabel te voelen bij ‘niets doen’, terwijl mijn partner druk bezig was. Maar het is zo heerlijk om gewoon als ik voel dat ik ontspanning nodig heb, die te nemen en me daar goed bij te voelen ongeacht wat mijn partner doet!

PS. Lukt het nou niet en blijf je onrustig en wil je er toch iets aan doen, kan het behulpzaam zijn om daar eventueel met hulp van een therapeut of coach eens dieper in te duiken om de oorzaken bij de wortel te kunnen aanpakken. 

PPS. Attitudinal Healing kan ook hierbij behulpzaam zijn. Door te vertellen over wat er gebeurt met jou in een dergelijke situatie en behulpzame vragen te krijgen, kun je al veel ontdekken over je onderliggende patronen. En als bonus kun je ook leren, door naar anderen te luisteren, comfortabel te zijn bij gevoelens van ongemak. Meer weten? Klik hier.