Meteen naar de inhoud

Wat als…

“Ik weet het niet hoor…….als ik dit ga doen dan overleeft mijn relatie het misschien niet.”

Het is niet voor het eerst dat ik dat hoor. De angst dat een veranderingstraject tot gevolg zal hebben dat de relatie stuk gaat.

Het kan ook een nieuw begin zijn. 

  • Van een relatie waarin je een partner bent die de ander echt hoort en waarin je vanuit een innerlijk weten wat je waarden en grenzen zijn werkelijk behulpzaam kunt zijn, in plaats van meepraten en doen en zeggen wat je denkt dat de ander wil. 

    En dat kan weleens verrassende en positieve gevolgen voor je relatie hebben!
  • Van een relatie waarin jij vanuit jouw eigenliefde en waardering voor jezelf je partner in vertrouwen vrij kunt laten om met zijn vrienden op stap te gaan of een goedkeurende blik te werpen op een andere vrouw zonder dat jij in alle staten bent en hem beschuldigt niet van je te houden.

    Dat kan weleens verrassende en positieve gevolgen op je relatie hebben!
  • Van een relatie waarin jij vanuit een stevige basis van zelfliefde en vertrouwen diepgaande gesprekken met je partner kunt hebben over wat in jullie beiden leeft en een blijvende, liefdevolle relatie kunt opbouwen, in plaats van in paniek te raken en weg te vluchten zodra je partner te persoonlijk wordt.

    Dat kan weleens verrassende en positieve gevolgen op je relatie hebben!

Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst

Deze angst dat het ten koste zal gaan van je relatie is gebaseerd op ervaringen en overtuigingen in het verleden. Zoals bij financiële beleggingen wel wordt gezegd:  “Behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.”

Dat is hier ook zo.

Jij gaat veranderen. Jij zult dus niet dezelfde persoon zijn met dezelfde reacties als in het verleden. En dus kun je met geen mogelijkheid weten wat er dan in je relatie gebeurt. Al je aannames daarover zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden en overtuigingen over hoe dingen normaal gesproken gaan. 

Oorzaak en gevolg

In mijn artikel van 12 juli 2023 over de Wet van Resonantie en de Wet van Aantrekking (zie hier als je die niet hebt gelezen) vertelde ik dat je aantrekt wat je uitstraalt en dat de ruimte die jij geeft door de ander wordt ingenomen.

Op het moment dat jij een andere positie gaat innemen, heeft dat effect op je partner en is er voor hem ook ruimte om te veranderen.

En ja, dat kan betekenen dat de relatie uiteindelijk stuk loopt als je partner dat niet oppakt en alles bij het oude wil houden. Die keuze is aan hem. Maar mocht dat gebeuren dan ben jij zoveel sterker en sta jij zoveel steviger in je schoenen dat je daar veel beter mee om zal kunnen gaan dan je nu kunt.

Het kan evengoed anders uitpakken

En het kan ook juist die andere kant opgaan. Het kan evengoed zo zijn dat het, wellicht onbewust, voor je partner een opluchting zal zijn als jij meer zelfvertrouwen en zelfliefde hebt. Dan is de druk die er op hem ligt om te voldoen aan jouw onuitgesproken en wel gevoelde verwachtingen ook minder groot en kan ook hij meer zichzelf zijn en zich vrijer voelen net als jij. En wat hier zeker bij kan helpen is dat je uitgaat van het positieve.

Verwacht het gewenste

Als jij je relatie in stand wilt houden, verwacht dan dat dat zal gebeuren. Verwacht dat jouw innerlijke veranderingen een positief effect op hem zullen hebben.

Die verwachting zal in elk geval op jouw houding, jouw uitstraling, jouw handelingen en woorden een positief effect hebben, omdat ze niet vanuit angst zullen komen, maar vanuit een positieve verwachting dat de ander mee kan veranderen.

Vertrouwen in je partner

Je hebt misschien weleens een film of een documentaire gezien over een school in een achtergestelde buurt waarin het vertrouwen van de leerkracht in de mogelijkheden van de leerlingen die leerlingen uiteindelijk vleugels gaf en prestaties liet leveren waarvan ze zelf nooit hadden gedacht dat het mogelijk was. 

Dat kun jij voor je partner doen. En daarmee doe je dat ook voor jezelf.

Hetzelfde blijven doen

Wat je wel zeker weet is dat, als je blijft doen, denken en geloven wat je altijd hebt gedaan, gedacht en geloofd, je de resultaten zult krijgen die je altijd hebt gehad. 

En als je daar niet blij mee bent, dan kan alleen jij daar iets aan veranderen. En dat is een beslissing die aan jou is.

Nieuwsgierig naar het programma? Klik op de tab ‘werk met mij’. Heb je een vraag? Op de contactpagina kun je hem stellen.